Noutăți

Biblioteca Municipală invită toți doritorii la simpozionul literar-artistic „Nicolae DABIJA – 70 de împliniri și căutări”

Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” va găzdui simpozionul literar-artistic „Nicolae DABIJA – 70 de împliniri și căutări”.

Evenimentul face parte din suita de activități prilejuite de aniversarea a 70-a de la nașterea poetului, publicistului, istoricului literar și omului politic – acad. Nicolae DABIJA și va include evocări, felicitări aniversare, momente literar-artistice susținute de scriitori, poeți, critici literari, interpreți, actori, bibliotecari, moderat de conf. univ., dr.Lidia Kulikovski.

Reperele caracteristice pentru itinerarul biografic a personalității poetului Nicolae Dabija pot fi definite prin: CREAŢIE, CREDINŢĂ și CURAJ.

Numele lui Nicolae Dabija este indisolubil legat de săptămânalul „Literatura și arta”, pe care îl conduce din anul 1986, devenit principalul artizan al schimbărilor din republică, simbol al mişcării de democratizare şi desovietizare a societăţii. În 1990 ajunge la un tiraj de 260 000 de exemplare, fiind socotită „publicaţia literară cu cel mai mare tiraj din Europa”.

Scriitorul Nicolae Dabija s-a născut la 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimișlia. În 1972 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. În 1975 a debutat cu volumul de versuri „Ochiul al treilea”, urmat de cărțile de poezie „Apă neîncepută”, „Zugravul anonim”, „Aripă sub cămașă”, ”Lacrima care vede”, ”Oul de piatră”, ”Cerul lăuntric”, ”Tăceri asurzitoare”, „Mierla domesticită”, „Fotograful de fulgere”, „Maraton printre gloanțe”, „Psalmi de dragoste” ș.a.

Este membru corespondent al Academiei de Știinţe a Republicii Moldova, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere (L’Académie Européenne des Sciences, des Arts et des Lettres – ALESAL) cu sediul la Paris, laureat al Premiului Național.

Evenimentul are loc mâine, pe 18 iulie 2018, ora 14.00, la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”.

Related Posts

Leave a Reply