Inaugurarea expoziţiei cu genericul „Mărţişorul – patrimoniul milenar de valoare mondială”
Cea de-a XV-a ediţie a expoziţiei cu genericul „Mărţişorul – patrimoniul milenar de valoare mondială” a fost deschisă astăzi la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, informează MOLDPRES.
În debutul manifestării, directorul general al instituţiei, Petru Vicol, a menţionat că evenimentul este organizat în contextul includerii practicilor culturale asociate zilei de 1 martie în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității, fiind un proiect al Republicii Moldova, României, Bulgariei și Macedoniei.
„Mă bucur că în fruntea echipei care a pregătit dosarul pentru UNESCO s-a aflat secretarul ştiinţific al muzeului, doamna Varvara Buzilă. Efortul ei şi al întregii echipe a fost răsplătit. Recent, la muzeu a fost organizat şi un atelier de confecţionare a mărţişoarelor, la care au participat mulţi copii, astfel încât acest meşteşug să fie transmis tinerei generaţii”, a subliniat Petru Vicol.
Solicitată de MOLDPRES, Varvara Buzilă a afirmat că muzeul îşi doreşte să aibă câte un mărţişor pentru fiecare cetăţean al Republicii Moldova. „Tocmai de aceea, am inaugurat un pom, pentru ca fiecare cetăţean, după ce va purta mărţişorul, să-l aducă aici. Sper că până la anul viitor vom aduna numărul necesar de mărţişoare”, a precizat Varvara Buzilă.
Expoziţia de mărţişoare va fi deschisă până la 31 martie.