O carte pe zi. „Linked – noua ştiinţă a reţelelor”, de Albert-László Barabási
Prezentăm astăzi o carte care nu se adresează specialiştilor în computere şi reţele (deşi şi aceştia pot fi interesaţi să afle cum le sunt sintetizate cunoştinţele), ci publicului larg, puţin sau deloc familiarizat cu ştiinţa reţelelor şi mai ales tinerilor care vor şi pot descoperi ceva în acest domeniu nou şi atât de surprinzător. Editura timişoreană a avut o idee excelentă să o traducă. Pe coperta cărţii pe care o prezentăm scrie, sub titlu: “Despre cum orice lucru este conectat cu oricare altul şi ce reprezintă asta pentru afaceri, ştiinţă şi viaţă cotidiană. Interesant, dar poate încă nu suficient de clar”.
Un cocktail party? O celulă teroristă? O bacterie străveche? Un conglomerat internaţional?
„Toată lumea de pe planetă este la doar șase persoane distanță de restul”
Știați că e nevoie de cel mult alte 5 persoane ca să poți ajunge la a 6-a, oricare, din întreaga lume? Teoria a fost formulată de Stanley Milgram și este detaliată în lucrarea de față (cele 6 grade de separare). În 1991 se joacă pe Broadway o piesă de John Guare numită „Cele 6 grade de separare”, iar după un sezon apare și un film cu același titlu, grație succesului la public.
Sau că suntem „la 19 click-uri distanță” față de orice din world wide web, o altă teorie conform căreia putem ajunge la orice informație din www prin cel puțin 19 click-uri pe link-uri sau cuvinte cheie.
Sau că cei mai potenți în a ne ajuta să găsim un job nu sunt prietenii, contrar credințelor, ci cunoștințele, sau prietenii prietenilor, pentru că ei nu evoluează în aceleași cercuri ca și noi și sunt inevitabil expuși altor informații.
Cu cât numărul de legături sociale pe care un individ le deține e mai mare, cu atât gradele de separare scad. Or Dumnezeu știe că suntem în plină expansiune a rețelelor de orice tip. Suntem mai aproape decât credem de orice ne dorim și mâine vom fi și mai aproape.
Toate sunt reţele, și toate fac parte dintr-o surprinzătoare revoluţie știinţifică.
Inovator al noii știinţe a reţelelor – de la cele formate de celule, la World Wide Web sau la cele sociale – Albert László Barabási este, în momentul de față, unul dintre cei mai titrați cercetători născuți în România. A intrigat biologii, a supărat sociologii și i-a provocat pe economiști. Până la un punct, când toți au recunoscut importanța ideilor sale și, implicit, genialitatea intuiției lui. A urmat apoi consacrarea, succesul. Cei de la Popular Science au spus despre el că este omul care ar putea conduce lumea. Cei de la Wired, că știe și pe unde călcăm. Lucrările sale despre rețelele complexe au fost prezentate pe larg de cele mai prestigioase publicații și instituții media din lume, de la Nature, Science sau The New York Times, până la BBC sau CNN.
Puteți citi o recenzie mai detaliată aici.
Sursa poza aici