Lansare de carte: „Viața de câine a unui copil”. Medicul și scriitorul Teodor Popovici a lansat o carte despre război, foamete și deportări
Profesorul, medicul și scriitorul Teodor Popovici a lansat marți un volum despre război, foamete și deportări, la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” din capitală. Potrivit autorului, această carte reprezintă pentru el, înainte de toate, o datorie morală față de generația sa, care a trecut prin acele vremuri de teroare și crimă, relatează Moldpres.
„Meditez și visez la ea de decenii, de când am părăsit Mihăilenii mei iubiți. În viața mea de copil, am trecut prin multe chinuri, teroare și înjosire. Aici încerc să depun mărturii pe care le port de mult timp în suflet și-n memorie, care-mi rod, ca un vierme, gândirea și simțirea”, a accentuat Teodor Popovici.
Scriitorul Nicolae Dabija, prefațatorul volumului și moderatorul manifestării, a afirmat că „Viața de câine a unui copil” este o carte cutremurătoare despre destinul unei generații sacrificate.
„Tatăl său a fost ostaș în armata română și la școală Teodor Popovici colegii l-au poreclit „românul”. Într-o zi, l-au legat și l-au aruncat într-o groapă. A avut noroc de niște oameni, care l-au salvat. Această carte e ca un rechizitoriu al celor care ne-au ocupat și pretind că ne-au eliberat”, a mai spus Nicolae Dabija.
La rândul său, academicianul Mihai Cimpoi a subliniat că în această carte autorul a fost nevoit să treacă de la registrul ludic, umoristic la cel tragic. „Teodor Popovici privește dramele prin care a trecut poporul nostru prin ochii unui copil. Este o lacrimă nevinovată, de suferință pe care el poate nu o putea înțelege, dar în care a fost aruncat. Această carte se înscrie în suita de cărți despre soarta unor oameni care au trecut prin calvarul deportărilor”, a constatat academicianul Mihai Cimpoi.
Teodor Popovici s-a născut la 15 iulie 1941 în comuna Mihăileni, raionul Râșcani. În 1966, a absolvit cu mențiune Facultatea de Stomatologie a Institutului de Stat de Medicină din Moldova. În 1974, a susținut teza de doctor în științe medicale.
Este membru de onoare al Academiei Europene de Implantologie, autor al 205 lucrări științifice, două monografii, patru manuale, șase invenții și 129 de inovații. De asemenea, este autor al 34 de cărți de bancuri, aforisme, epigrame și proză scurtă. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și membru al Uniunii Epigramiștilor din Moldova și România.
Rubrică susținută de magazinul online www.comenzi.md, livrări gratuite și preț de distribuitor.
Sursa: Moldpres
Poza: aici
Autor: Angela Barbaiani