Cultural Divers Noutăți

Cartea „Cântecele de acasă mă poartă prin lume” despre Mihai Ciobanu, lansată la Biblioteca Națională

Cartea „Cântecele de acasă mă poartă prin lume”, dialoguri la focul din vatră cu interpretul de muzică populară Mihai Ciobanu, Artist al Poporului, realizate de jurnalista Tatiana Slivca, a fost lansată joi, 28 februarie, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova. 

Volumul  a apărut cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și cuprinde 312 pagini: dialoguri, amintiri din viața distinsului cântăreț, referințe și un album de fotografii, scrie Moldpres.

Jurnalista Tatiana Slivca a menționat că a scris această carte timp de un an, împreună cu Mihai Ciobanu și familia sa.  „Această carte este despre universul uman și artistic al interpretului Mihai Ciobanu, despre credință, care constituie barometrul echilibrului în toate aspectele vieții și activității dumnealui, despre cărările pe care le-a bătătorit, în căutarea unor texte nemaiauzite și melodii nemaicântate. Domnia sa este un model pentru tânăra generație de interpreți, atât prin felul în care a știut să-și poarte cântecul prin lume, cât și prin modul în care a valorificat zestrea folclorului nostru”, a constatat Tatiana Slivca.

La rândul său, Mihai Ciobanu a afirmat că a lucrat cu mult drag la această carte. „De fapt, au lucrat mai mult alții – Tatiana Slivca, soția mea, Valentina Ciobanu – care mi-au făcut o bucurie la aniversarea de 65 de ani de la naștere. Între aceste două coperți m-am regăsit – m-am întors la copilăria sfântă, la tinerețe și cu asta sunt fericit. Le mulțumesc tuturor”, a mai spus Mihai Ciobanu.

Prezent la eveniment, secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, a subliniat că volumul „Cântecele de acasă mă poartă prin lume” este o carte excepțională, o carte de căpătâi, prin care trece ca un fir roșu viața și activitatea cântărețului. „M-am bucurat foarte mult că anul trecut Mihai Ciobanu a obținut premiul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării pentru contribuție substanțială la promovarea patrimoniului cultural imaterial. Mă bucur de acest eveniment deosebit și de faptul că activitatea lui Mihai Ciobanu este apreciată înalt de către de către toți conaționalii noștri din țară și de peste hotare”, a accentuat Andrei Chistol.

În context, scriitorul Vasile Romanciuc a  menționat că Mihai Ciobanu a început să cânte încă din școală. „Pornind de la Bujor, a ajuns astăzi să fie cunoscut pe toate meridianele, în toată lumea, astfel încât rezumativ aș putea zice că parcursul de creație al lui Mihai Ciobanu este de la artist al Bujorului la Artist al Poporului. Când zic Artist al Poporului, nu mă gândesc la faptul că Mihai Ciobanu are această distincție. Poți să ai această distincție și să nu fii Artist al Poporului. Mihai Ciobanu are această distincție, dar nu pentru acest lucru este Artist al Poporului, ci pentru faptul că poporul îl iubește,  pentru că lumea îi știe cântecele, le cântă și îl așteaptă pe Mihai Ciobanu cu mult drag. Eu cred că oriunde în lume bate o inimă de român, oriunde se vorbește românește, acolo sunt și cântecele lui Mihai Ciobanu”, a  remarcat Vasile Romanciuc.

În cadrul manifestării au evoluat surorile Osoianu, Viorel Burlacu, Aliona Triboi, Ștefan Gabriel Luță, Victor Granaci ș.a.

Mihai Ciobanu s-a născut la 20 februarie 1953 în satul Bujor, raionul Hâncești. A studiat canto popular și dirijat coral la Colegiul de Muzică „Ștegan Neaga” (1974-1978), apoi și-a urmat studiile la Institutul de Stat al Artelor „Gavriil Muzicescu”, catedra dirijat coral (1980-1985). A activat cu orchestrele de muzică populară „Mugurel”(1987-1989), „Folclor”(1989-2012), colaborează cu „Lăutarii”, „Joc”, „Țara Vrancei”(Focșani), „Ciprian Porumbescu” (Suceava), „Rapsozii Botoșanilor” (Botoșani) ș. a.

De peste un deceniu colaborează fructuos cu Orchestra municipală a fraților Vasile și Vitalie Advahov. Mihai Ciobanu a fost distins cu titlurile onorifice „Maestru în Artă”, „Artist al Poporului”,  cu medalia „Meritul Civic”, ordinul „Gloria Muncii”, „Ordinul Republicii” și cu medalia „Sfântul Dreptul Nicodim” al Bisericii Ortodoxe din Moldova. Este Cetățean de Onoare al raionului Hâncești. A lansat 5 discuri de vinil, 10 casete audio, 18 CD-uri, 20 DVD-uri, precum și câteva cărți.

Rubrică susţinută de magazinul online www.comenzi.md

Redactor: Angela Barbaiani

Related Posts

Leave a Reply