Cultural Noutăți

Elena Ungureanu va prezenta ultima sa carte ”Cuvinte și linkuri” la o nouă întâlnire a Clubului Științific ”Evoluția”

Pe 28 februarie va avea loc o nouă ediție a Clubului Științific ”Evoluția”. Locul desfășurării: Facultatea de Biologie a USM.  Sala 501

De data aceasta vor fi două prezentări:

1. Bogdan Marian, cercetător științific la Universitatea ”Gheorghe Asachi” din Iași, vine cu prezentarea ”Energia între știință și pseudoștiință”.

Termenul de energie are o semnificație științifică foarte bine definită. Totuși, utilizarea lui în promovarea ideilor pseudoștințifice speră să ne păcălească cu o mantie de respectabilitate științifică.
Denaturând semnificația lui, energia devine ”liberă”, ”cuantică”, ”pozitivă”, fără dovezi științifice care să o susțină. De fapt, prin simpla menționare a unui fel de ”energie” sau a echivalenților săi, utilizatorii termenului speră că vor soluționa orice problemă și vor elimina orice îndoială.
Prezentarea își propune să clarifice conceptul de energie: ce este, care sunt proprietățile sale, cum poate fi detectată și măsurată, fără a mai lăsa loc pentru interpretări și răsucirea semnificațiilor.

2. Elena Ungureanu, dr. în filologie, va prezenta ultima sa carte: ”Cuvinte și linkuri”.

Digitalizarea intensivă din ultima perioadă are o influență majoră asupra tuturor aspectelor vieții noastre, de la procesul educativ până la comportament. Una dintre cele mai evidente transformări este și cea de limbaj.
Content sau conținut? File sau fișier? Tag sau etichetă? Utilizarea englezismelor concurează cu folosirea cuvintelor corespondente din limba română și se înrădăcinează cu drepturi depline în uzul zilnic. Elena Ungureanu ne propune o carte de popularizare a științei care depășește cadrul unor simple intrucțiuni de utilizare a neologismelor și le încadrează într-un context atractiv, însoțindu-le cu etimologia sau cu istoria apariției lor și cu modul de utilizare în diverse contexte.

Intrarea este liberă. Sunt așteptați toți doritorii. Pagina evenimentului o găsiți aici.

Related Posts

Leave a Reply