Cultural Noutăți

Șapte spectacole de anvergură în această săptămână la Teatrul Naţional “Mihai Eminescu”

Şapte spectacole de anvergură vor fi prezentate în perioada 13-18 martie pe scena Teatrului Naţional “Mihai Eminescu” din Chişinău.

Astfel, astăzi la ora 18.30, va fi jucat spectacolul „Copiii foametei. Mărturii” de Alexei Vakulovski, în regia Luminiţei Ţâcu, informează MOLDPRES.

Miercuri, 14 martie, la ora 18.30, pe scena Naţionalului va fi prezentat spectacolul „Maria Tănase: Aş muri, moartea nu-mi vine…” – un recital despre viaţa artistică a regretatei cântăreţe, supranumită „Maria cea fără de moarte, neuitata şi celebra Pasăre Măiastră a neamului nostru.”

În aceeaşi zi, la ora 19.00, tot aici va fi jucat spectacolul „Panică la Grand Hotel”, după Ray Cooney în regia lui Sandu Vasilache, o comedie de situaţie, cu multe încurcături, unde se încâlceşte şi se descâlceşte, în ritm alert, o sumedenie de probleme ce rezultă din aventurile amoroase ale personajelor principale. Şi aici – agitaţie, uşi trântite, o fereastră „ucigaşă” şi un mort… viu. Sandu Vasilache mai recurge la un şiretlic: inversând sexul personajelor din piesă, aduce în scenă (după Chiriţa lui Alecsandri) o protagonistă femeie jucată de un bărbat.

Joi, 15 martie, la ora 18.00, teatrul va prezenta spectacolul „Hronicul Găinarilor” în regia lui Petru Hadârcă. Două secole de amărăciune și-au pus amprenta pe noua producție a Teatrului Național „Mihai Eminescu”, „Hronicul Găinarilor” de Aureliu Busuioc. Bucuria celor amărâți de a fi rezistat în fața cruzimii istoriei, de a fi supraviețuit unui șir de orori „îndulcește” substanța dramatică a spectacolului jucat cu săli arhipline.

Vineri, 16 martie, la ora 18.00, Naţionalul din Chişinău va juca spectacolul „Tache, Ianche şi Cadâr”de Victor Ion Popa. Potrivit organizatorilor, spectacolul readuce în scenă una dintre cele mai populare şi longevive piese clasice din dramaturgia românească, în care actorul are posibilitatea de a se descoperi, a se întrece pe sine însuşi. Un spectacol cu umor irezistibil despre trei bătrâni puşi mereu pe şotii, doi tineri îndrăgostiţi, multe mofturi de mahala în toată splendoarea lor, dar şi despre toleranţă, prietenie, compasiune.

Sâmbătă, 17 martie, la ora 18.00, pe scena teatrului va fi jucat spectacolul „Filumena Marturano sau Divorţ în stil italian” de Eduardo de Filippo, în regia lui Alexandru Vasilachi. Spectacolul prezintă povestea relaţiei amoroase care a durat 26 de ani între Domenico Soriano, napolitan înstărit din lumea bună şi Filumena, fostă cocotă, cucereşte iremediabil prin sinceritate şi adevăr.

Duminică, 18 martie, la ora 18.00, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” va prezenta spectacolul „Cântec de leagăn” de Dumitru Matcovschi, în regia lui Alexandru Cozub. Este o dramă a oamenilor de la sat, care îşi duc cu greu povara vieţii. Teofil Augustinovici, directorul şcolii săteşti este, practic, cea mai mare persoană de încredere a satului, fără de care nu se petrece absolut nimic. Spectacolul este condimentat cu efecte comice. Limbajul şi comportamentul eroilor aminteşte de perioada anilor 80-90, perioada „Marii Restructurări Sovietice”. Acest spectacol ne îndeamnă să ţinem la focul din vatră, la casa părintească.

Related Posts

Leave a Reply