Divers Noutăți

„Comorile Egiptului Antic”, una dintre cele mai importante expoziţii organizate vreodată în România. Celebra mască a Faraonului Tutankhamon, într-o replică fidelă

Expoziţia  Comorile Egiptului Antic” aduce în România celebra mască a Faraonului Tutankhamon, într-o replică fidelă, şi mumii autentice, fragmente dintr-un sarcofag, foi de papirus şi bijuterii.

Este una dintre cele mai importante expoziţii organizate vreodată în România. La București sunt expuse atât artefacte originale cât și replici fidele care oglindesc etapele de dezvoltare ale civilizaţiei Egiptului Antic, printre care masca Faraonului Tutankhamon, un fragment de sarcofag autentic, bijuterii, foi de papirus, ushabti-uri sau amulete care insoţeau defuncţii în viaţa de apoi își asteapta vizitatorii în București până pe 21 iunie 2018.

Colecţia formată dintr-un un număr impunător de exponate a fost pregatita de o echipă de 50 specialişti în domeniu – egiptologi, antropologi, istorici, arhitecţi şi designer-, iar artefactele expuse provin fie din colecţii private, fie sunt capodopere reproduse de experţi în cultura antică.

Este un eveniment diferit față de prezentările istorice clasice, cu caracter preponderent științific. Expoziția combină activități interactive, sesiuni foto, spectacole tematice și multe alte surprize. În cadrul expoziției Comorile Egiptului Antic găsiți rezumatul a 5000 de ani de istorie și civilizație, care au constituit sursă de inspirație pentru oameni de știință, artiști, scriitori și regizori de filme, datorită arhitecturii maiestuoase, a riturilor religioase pline de mister, a bijuteriilor luxoase și pentru realizările științifice grandioase.

Artefactele vor fi expuse în mai două săli de la parterul Bibliotecii Naţionale a României şi sunt organizate pe zone tematice: viaţa cotidiană, arta războiului şi navigării, cele mai însemnate dinastii, spaţiu dedicat în special lui Tutankhamon, divinităţile Egiptului Antic, religia, ritualurile mortuare şi mumificarea.În diverse locuri din expoziție se găsesc coduri QR, care scanate cu smartphone-ul dau posibilitatea ascultării unui ghid audio.

Așa-numitele Comori ale Egiptului Antic, găsite în mormântul lui Tutankhamon, supranumit “regele-copil”, sunt găzduite în cea mai mare parte a timpului la Muzeul Egiptean din Cairo, inaugurat în 1902, în Piaţa Tahrir.

Unde?

Biblioteca Națională a României. Un edificiu nou, impresiontant, situat la câțiva metri de Piața Unirii.

Când?

De pe 21 Martie până pe 21 Iunie. Orar:

Luni, Miercuri 9:00 – 18:00
Marți, Joi 9:00 – 20:00
Vineri 9:00 – 19:00
Sâmbată, Duminică 10:00 – 19:00

Articol preluat parțial de aici.

Related Posts

Leave a Reply