Cultural Noutăți

Lista premianților Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret de la Chișinău

Cea de-a XXII-a ediție a Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, care s-a desfășurat în perioada 19-22 aprilie la Centrul Expozițional ”MOLDEXPO”, s-a încheiat ieri cu Gala Laureaților, informează MOLDPRES.

Directorul Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, Claudia Balaban, a menționat că la ediția din anul curent au participat 150 de edituri din R. Moldova, Lituania, România, Suedia, Kazahstan, Ucraina și alte țări. ”În cadrul Salonului am avut și un panel de discuții despre destinul cărții pentru copii și cea a cititorului în secolul tehnologiilor informaționale, la care au participat scriitori din țară și de peste hotare”, a subliniat Claudia Balaban.

Cu premiul ”Ion Creangă” pentru întreaga activitate în domeniul cărții pentru copii, acordat de Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, a fost distins scriitorul Vladimir Beșleagă, iar cu premiul ”Igor Vieru” pentru întreaga activitate în domeniul ilustrației de carte pentru copii – Victoria Rață. Scriitorul Arcadie Suceveanu a obținut premiul pentru poezie ”Grigore Vieru”, iar scriitoarea Claudia Partole – premiul ”Cartea Anului” pentru volumul ”Invazia”. Premiul ”Simpatia copiilor” a fost acordat scriitorului Spiridon Vangheli pentru cartea ”Crăița”.

De premiul ”Cartea cognitivă” s-a învrednicit Editura ”Știința” pentru cartea ”Basarabia în actul Marii Uniri de la 1918” și Ioan Aurel-Pop pentru cartea „A short illustrated history of the Romanians”, de premiul ”Cartea de referință” – Editura „Litera” pentru enciclopedia ilustrată „Animale sălbatice” și de premiul ”Cea mai reușită colecție de carte pentru copii” – Editura „Gama” (Iași) pentru colecția „Povești pentru cei foarte mici”.

Cu premiul ”Cea mai reușită prezentare grafică a cărții” a fost distinsă Marina Andruhina pentru prezentarea grafică a cărții „Paparudă, rudă” și cu premiul ”Cea mai reușită ilustrație de carte în original” – Violeta Zabulica-Diordiev pentru ilustrațiile la cartea „Lola cea frumoasă” de Claudia Partole și Valeriu Herța pentru grafica la cartea „Dorința” de Mihai Eminescu. Cu premiul Asociației Naționale a Uniunilor de Creație din Moldova s-a ales Daniel Corbu pentru editarea cărții „Integrala operei poetice” de Mihai Eminescu și Lidia Grosu pentru cartea „Milostiva notă, arderea…”, iar cu premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova Renata Verejanu, pentru cartea „Poetul Dintre Milenii”.

Premiul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova a fost obținut de Vasile Romanciuc pentru cartea „Lumina glasului lăuntric”, Aurelian Silvestru pentru cartea „Îngerii dispar în ploaie”, Editurile „Știința” și „Arc” (Chișinău) pentru colecția „Literatura din Basarabia. Început de secol XXI”, Oreste Tărâță pentru cartea „Bunele maniere sau Cartea virtuților”, Mircea Grecu și Jana Grecu pentru cartea „În ospeție la ursulețul Marmi”, Ana-Maria Plămădeală pentru cartea „Emil Loteanu: splendoarea și prăbușirea visului romantic” și de Cristina Chiperi pentru cartea „Eu încă te iubesc”.

Premiul Comisiei Naţionale a Republicii Moldova pentru UNESCO i-a revenit lui Iulian Filip pentru volumul „Iulian Filip în scene interferente” (Biblioteca Științifică „Andrei Lupan” a AȘM, Chişinău), iar Premiul Primăriei Chișinău – lui Radu Osadcenco pentru cartea „Chișinău 1918: Ghid-album al orașului” și lui Ion Muscalu pentru cartea „Zia, Regina costobocilor”.

De asemenea, au fost acordate mai multe premii speciale.

Prima ediție a Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret s-a desfășurat în 1997.

Related Posts

Leave a Reply