Noutăți

Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”, 70 de ani de existență (1949-2019)

La 1 ianuarie 1949 a fost înfiinţat, la Bucureşti, Institutul de Lingvistică, în prezent Institutul de Lingvistică ”Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”, aflat în subordinea Academiei Române. Primul director al Institutului de Lingvistică a fost Iorgu Iordan, între anii 1949-1962, precizează în documentar agerpres.ro

În 1961 a luat naştere Centrul de Cercetări Fonetice şi Dialectale (anterior, sector/secţie în cadrul Institutului de Lingvistică). Crearea unei unităţi de cercetare autonome pentru domeniile foneticii şi dialectologiei a fost pe deplin motivată, având în vedere dezvoltarea celor două discipline în perioada interbelică. Înainte de al Doilea Război Mondial, Al. Rosetti înfiinţase la Bucureşti, în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii, un Laborator de fonetică experimentală, care a fost integrat în Institutul de Lingvistică, la crearea acestuia, în 1949, se arată pe site-ul https://www.lingv.ro/.

După 1989, printre primele colective de cercetare revenite în Academia Română a fost cel de fonetică şi dialectologie. Astfel, în martie 1990, prin Hotărârea Guvernului României, se înfiinţa Institutul de Fonetică şi Dialectologie. Fostul Centru devenea Institut în urma solicitării adresate de Al. Rosetti într-o scrisoare trimisă preşedintelui Academiei Române, Mihai Drăgănescu. Ulterior, în 1994, Institutul a primit numele întemeietorului său, Al. Rosetti, fapt confirmat prin Hotărârea Guvernului României nr. 503 din 18 august 1998 privind modificarea denumirii unor unităţi de cercetare din subordinea Academiei Române.

Institutul de Lingvistică ”Iorgu Iordan – Al. Rosetti” cuprinde următoarele departamente de cercetare: Lexicografie; Limba literară şi filologie; Gramatică; Romanistică; Dialectologie şi sociolingvistică; Dialectologie, geografie lingvistică, fonetică şi onomastică; Etimologie.

Institutul publică revistele ”Fonetică si Dialectologie”, ”Limba română”, ”Revue Roumaine de Linguistique” şi ”Studii şi cercetări lingvistice”.

Related Posts

Leave a Reply