S-a lansat volumul „История жизни Марии Кантемир в письмах и документах” de Lilia Zabolotnaia
La Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei s-a lansat volumul: „История жизни Марии Кантемир в письмах и документах” („Istoria vieţii Mariei Cantemir în scrisori şi documente”) scris de Lilia Zabolotnaia.
Volumul este dedicat vieții și activității renumitului personaj feminin – Maria Cantemir (1700-1757), fiica mai mare a lui Dimitrie Cantemir şi a Cassandrei Cantacuzino. Studiul este realizat pe baza cercetărilor efectuate în arhivele din Sankt-Petersburg şi Moscova, care s-au soldat cu descoperirea unor documente inedite ce ţin de viaţa privată a Mariei Cantemir şi a relaţiilor dintre membrii familiei Cantemir, confom comunicatului publicat pe site-ul oficial Muzeul Național de Istorie a Moldovei.
Volumul este structurat în mai multe compartimente. Primul capitol cuprinde 26 de documente cu caracter juridic, financiar-imobiliar şi patrimonial-familial. Al doilea capitol cuprinde 38 de scrisori ale Mariei Cantemir către fratele ei mai mic, Antioh Cantemir, care până în prezent au fost publicate doar parţial.
În rezultatul investigaţiilor ştiinţifice autorul a constatat că imaginea Mariei Cantemir, în mare măsură, era mitizată de scriitori şi istorici. Era o femeie cu un caracter puternic, energică și curajoasă, decisivă şi hotârătă, profund credincioasă și cu înalte calități morale. Documentele inedite şi scrisorile Mariei Cantemir, publicate în volumul de faţă, denotă erudiţia şi inteligenţa ei deosebită, ne oferă detalii despre caracterul ei, modul de viaţă, comportamentul și concepțiile sale despre lume.
În cadrul evenimentului au participat peste 70 de persoane din diferite instituții: Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat Pedagogică de Stata „Ion Creangă”, Institutul Patrimoniului Cultural, Institutul de Istorie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, reprezentaţi ai ambasadelor din Rusia, Polonia și Ucraina, jurişti, scriitori, studenţi, jurnaliști.
Manifestarea este organizată cu sprijinul Comisiei Naţionale a Republicii Moldova pentru UNESCO şi Сomunității Femeilor Ucrainene din Moldova.
Lilia Zabolotnaia este absolventă a Facultății de Istorie de la Universitatea de Stat din Chișinău. Din anul 1990 este colaborator al Academiei de Științe a Moldovei.