Biblioteca Națională revine cu un nou suflu în viața culturală a orașului
Când vine vorba de Biblioteca Națională din Republica Moldova, cel mai probabil vă gândiți la domni de vârsta a treia care stau în săli imense și fac notițe la niște mese de lemn masiv. Un loc rece și sobru, un bastion necucerit de oamenii de rând. I-am trecut pragul să vedem ce se întâmplă interior și ce face administrația pentru însufleți acest patrimoniu cultural în viața cetății.
Elena Pintilei, Directorul Bibliotecii Naționale, fuge de colo în colo, sună la telefon, răspunde în treacăt la niște solicitări ale colegilor și cu un zâmbet larg ne invită în birou. Aflăm că tocmai s-a încheiat un eveniment și toți sunt mulțumiți de desfășurarea acestuia. La întrebarea noastră câte astfel de evenimente se fac în bibliotecă, dumneaei ne zice că ar fi bine să începem cu începutul, sunt atâtea de multe activități că altfel nici nu știe cu ce să înceapă, promovarea culturii naționale și promovarea colecțiilor care le deține acesta e marele obiectiv al instituției, menționează doamna.
Cu același zâmbet cuceritor ne invită să luăm loc, să servim un ceai, semn că sunt foarte multe de povestit și am venit la omul potrivit din acestă instituție, cel care știe să le mânuiască cu ușurință pe toate.
“Biblioteca Națională organizează foarte multe evenimente și expoziții pe parcursul anului, sunt expoziții eveniment, expoziții de achiziții noi de carte, tematice și aniversare sau expoziții care fac parte dintr-un eveniment mai larg, congferințele publice, științifice. Toate evenimentele noastre sunt îndreptate să punem în valoare oamenii de cultură din țară, scriitori, graficieni, artiști plastici, picturi și alte persoane care vin cu un aport considerabil în cultura națională”, menționează Elena Pintilei.
Instituția, pe lângă faptul că împrumută cărți pentru studiu, așa cum este și firesc pentru o blibliotecă, este un organizator de evenimente făcute în parteneriat cu o serie de organizații naționale și internaționale. Bunăoară astăzi, continuă directoarea, a fost un eveniment cu tematica antidrog la care au particat tineri de la patru instituții de învățământ din Chișinău, sperăm că tot ce facem este cu impact.
“Ne străduim să avem cât mai multe evenimente astfel încât mai multe persoane să fie interesate de ele și să avem o vizibiltate cât mai mare. După ce am creat departamentul Marketing şi Comunicare Socioculturală – Biblioteca Naţională, evenimentele noastre sunt tot mai cunoscute și doar într-o jumătate de an avem un succes considerabil, în primul rând, a apărut interesul mass mediei față de instituția noastră”
Suntem curioși, ce alte activități organizează și cât de inedite sunt ele pentru o Biblioteca Națională, aflăm că de curând a cântat toată orchestra Lăutarii alături de Nicolae Botgros, or așa ceva este o premieră atât pentru orchestră cât și pentru bibliotecă.
Peste 200 de evenimete organizează anual Biblioteca Națională
Biblioteca Națională este pe drept cuvânt o cetate a patrimoniului, sunt aproape trei milione de cărți, manuscrise, ziare, reviste, reproduceri, stampe şi desene, afişe, cărţi poştale, fotografii, hărţi, partituri muzicale, discuri, casete, filme, microformate, e nevoie de 32 km de rafturi ca să încapă toate.
Această comoară este adusă în atenția publicului prin acele peste 200 de evenimente organizate anual de bibliotecă, anunțurile pe Facebook, afișele pe site-ul oficial, posterele tipărite și puse la avizier, recomandările cititorilor, conferințele și comunicatele de presă, acestea sunt metodele de promovare a bibliotecii în rândul cititorilor.
Șefa Departamentului Marketing şi Comunicare Socioculturală, menționează că s-au mai identificat și alte servicii necesare, care ar fi bine să fie implementate în Bibliotecă. O cafenea pentru cei care doresc o apă, o cafea sau cum spune dumneaei “Nu sunt implicate mamele, care sunt în concediu de maternitate, cele cu copii mici, care și-ar dori să vină la evenimente dar nu au cu cine lăsa copii, ne-ar trebui o dădacă, o cameră pentru copii mici. Spațiu este, vedeți din afară sunt trei etaje, dar din spate biblioteca are nouă etaje. Așa o arhitectură neobișnuită are. Dar totul desigur depinde de bani și bugetele de care vom beneficia”
Biblioteca activează de la sfârșitul secolului XIX, iar acum ca niciodată se fac eforturi considerabile ca să fie adus cititorul în inima cărților.