Lansări de carte Noutăți

Lansare de carte:„Homo Moldovanus Sovietic.Teorii și practici de construcție identitară în R(A)SSM (1924-1989)”, de Octavian Țicu. Editura Arc

Cunoscutul istoric și cercetător Octavian Țicu lansează o nouă carte „Homo Moldovanus Sovietic. Teorii și practici de construcție identitară în R(A)SSM (1924-1989)”. Evenimentul va avea loc pe 5 iunie, ora 17.00, la Biblioteca „Onisifor Ghibu” din Chișinău.

Vă invităm să lecturați câteva fragmente.

„M-am născut Homo Moldovanus Sovietic. Adică, în anul 1972, când a apărut pe lume, la fel ca mulți dintre cei care citesc aceste rânduri, aveam scris „moldovean” atât în „adeverința” de naștere, cât și pe linia a cincea a pașaportului sovietic. Aparent nu este o problemă, pentru că și acum este scris la fel în certificatul de naștere, eliberat de autoritățile moldovenești după independență. Doar că „moldoveanul” de acum nu-i totuna cu Homo Moldovanus Sovietic de atunci”.

Homo Moldovanus a fost conceput ideologic pe coridoarele Internaționalei Comuniste (Comintern) la 4 februarie 1924, iar nașterea sa oficială a fost anunțată la 12 octombrie 1924, când, printr-o decizie a Biroului Politic al Partidului Comunist din Ucraina, era creată RASSM în cadrul RSS Ucrainene. Între aceste date au existat acerbe dezbateri politice și ideologice în jurul identității acestei entități, între cei care au conceput-o și cei care au realizat-o în practică”.

„Beneficiind de suportul oficialilor ucraineni și al celor de la Moscova, dar și de acordul Cominternului, susținătorii „moldovenismului” au avut câțtig de cauză, fapt care a permis realizarea proiectului de creare a „poporului moldovenesc” și a „limbii moldovenești”, care erau considerate diferite de poporul român și de limba română.(…) Un alt „moldovenist” înfocat, Leonid Madan, constată că între români și moldoveni existau chiar mari deosebiri antropometrice, primii având capete rotunde, predominând tipul brun, iar cei din urmă fiind cu o structură craniană alungită, în mare parte șateni”.

„Oficial, limba lui Homo Moldovanus și plasarea acesteia în opoziție cu limba română au încetat să existe în urma a două decizii de la sfârșitul anilor 1980, una cu caracter științific, iar alta cu caracter politic”.

Absența unei clarități asupra problemei identitare în R.Moldova complică mult poziționarea sa externă, în primul rând față de România, pentru că existența dihotomiei a fi sau a nu fi român în R.Moldova este un fundamentală.

Octavian Țîcu (n. 21 august 1972, Costuleni, Ungheni) este un istoric, politician din Republica Moldova, fost Ministru al Tineretului și Sportului. În 2010 a făcut parte din Comisia pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar.

Octavian Țîcu este un fost boxer profesionist. Campion național la box în Republica Moldova.

Related Posts

Leave a Reply