Cultural Noutăți

Festivalul Internațional de Muzică George Enescu la Chișinău, ediția a II-a

Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chișinău, în parteneriat cu Filarmonica Națională Serghei Lunchevicidin Chișinău, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Republica Moldova, organizeazăediția a II-a aFestivalului Internațional de Muzică George Enescu la Chișinău, care va avea loc în ziua de 20 septembrie 2019, ora 19.00, și va include concertul simfonic din Sala Mare a Filarmonicii Naționale, susținut de Orchestra simfonică a Filarmonicii sub bagheta maestrului Mihail Agafiță, având soliși invitați de la București și Chișinău (Vitalie Cebotari, Ştefan Cazacu, Efim Pânzari și Vasile Prepeliță). Evenimentul e dedicat și Centenarului Marii Uniri, transmite icr.ro

Inițiat în anul 1958 în memoria marelui compozitor și violonist român George Enescu, Festivalul Internațional de Muzică George Enescu este un eveniment muzical românesc de prestigiu internațional. La început, festivalul s-a ținut din trei în trei ani. În anii ’80, festivalul și-a pierdut din strălucire, după ediția din 1979 având loc neregulat.

A fost reluat în 1991, iar prin Hotărârea de Guvern nr. 258 din 13 martie 2002 privind organizarea din doi în doi ani la București a Festivalului Internațional „George Enescu” s-a stabilit actuala ritmicitate a festivalului.

În anul 2017, prin efortul comun al ICR Chișinău, al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova și al Filarmonicii Naționale din Chișinău s-a reușit, prin decizia organizatorilor, realizarea primei ediții a Festivalului Internațional de Muzică George Enescu la Chișinău, care s-a bucurat de un mare succes, fiind comentat pe larg în mass-media românească de pe ambele maluri ale Prutului.

Programul concertului din 20 septembrie 2019 include creații muzicale din repertoriul clasic și contemporan: R. Strauss – Poemul simfonic Don Juan; Gh. Ciobanu – Poem elegiac, din ciclul Apres Une Lecture, pentru bariton si orchestra simfonica (Solist – Vitalie Cebotari); J. Haydn – Concertul pentru violoncel şi orchestră în Re Major;(Solist – Ştefan Cazacu); C. Porumbescu – Rapsodia Română (Soliști Efim Pânzari și Vasile Prepeliță).

Organizarea, prin extindere, la Chișinău a Festivalul Internațional de Muzică George Enescu e un eveniment de referință în viața muzicală și culturală din Republica Moldova și contribuie la promovarea valorilor muzicii clasice și contemporane.

Related Posts

Leave a Reply