21 MARTIE 2021 – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A POEZIEI. IN MEMORIAM NICOLAE DABIJA
Produsul cultural al Cenaclului Literar „MAGIA CUVÂNTULUI” este consacrat In memoriam Nicolae Dabija. Recitalul poetic a fost coordonat de moderatoarea cenaclului: Victoria FONARI.
S-au implicat profesorii de limbă și literatură română: Mariana Lefter, IPLT „B.P. Hasdeu”, Drochia, Oxana Durleșteanu, IPLT „Hyperion”, Durlești. De Ziua Internațională a Poeziei răsună versurile semnate de Nicolae Dabija, în lectura Ludmilei TAMCIUC, librar, versuri scrise de Victoria FONARI, poet și critic literar, doctor conferențiar, Patricia COTLĂU, studentă, Facultatea de Litere, Universitatea de Stat din Moldova, Olivia MARCOCI, elevă, IPLT „Hyperion”, Drochia, Maxim CIORAN, masterand, Facultatea de Litere, Universitatea de Stat din Moldova, Mihaela PLUGARU, elevă, IPLT „Hyperion”, Durlești
Potrivit agenției de presă Moldpres.md, Nicolae Dabija s-a născut la 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimișlia. În 1972 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. În 1975 a debutat cu volumul de versuri „Ochiul al treilea”, urmat de cărțile de poezie „Apă neîncepută”, „Zugravul anonim”, „Aripă sub cămașă”, ”Lacrima care vede”, ”Oul de piatră”, ”Cerul lăuntric”, ”Tăceri asurzitoare”, „Mierla domesticită”, „Fotograful de fulgere”, „Maraton printre gloanțe”, „Psalmi de dragoste” ș.a. În ultimul deceniu, Nicolae Dabija a editat trei cărți de proză. Romanul său „Tema pentru acasă” (2009) a ajuns la cea de-a opta ediție, cu peste 60000 de exemplare vândute, fiind tradus în mai multe limbi, ceea ce constituie un record pentru o carte de proză românească și apreciat în Franța cu prestigiosul Premiu „Prix de l’ Autre Edition” și care a apărut și în Statele Unite ale Americii. Este autor a peste 80 de volume de poezie, proză și eseuri.
Din 1986, Nicolae Dabija este redactor-șef al săptămânalului „Literatura și Arta”, publicație care în perioada sa de glorie depășea tirajul de 260 mii de exemplare. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova (1990-1994, 1998-2001), contribuind la promovarea unor legi istorice, precum Declarația de Independență a Republicii Moldova, legile despre Tricolorul în calitate de Drapel de Stat, despre Stema de Stat și Imnul de Stat al Republicii Moldova. Este președinte al Asociației Oamenilor de Știință, Cultură și Artă, membru titular al Academiei de Științe a Republicii Moldova, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere (L’Académie Européenne des Sciences, des Arts et des Lettres – ALESAL) cu sediul la Paris, laureat al Premiului Național.
Nicolae Dabija a fost distins cu Ordinul Republicii, Ordinul Steaua României în grad de Comandor, Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Marele Premiu al Festivalului Internațional de Poezie de la Trieste, Premiul „Giacommo Leopardi” al Centrului Mondial al Poeziei din Recanati, Premiul Internațional de Poezie „Umberto Mastroiani”, oferit la Fantana i Liri, Marele Premiu „Dulce Maria Loynaz” al Festivalului Internațional de Poezie de la Havana ș.a. Nicolae Dabija a fost înmormântat la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din Chișinău.