(Audio) Reparatorul de vise. Nicolae Dabija. Editura Cartier
“Cineva spunea că ai atâta țară câți poeți ai, pentru că ei poeții, sunt arhitecții văzduhului și al sufletului, marele Creator desăvârșindu-și opera prin cuvântul lor. Cuvântul e început și întemeitor de lume, e adevărat, dar numai cei însemnați de Dumnezeu au acest har de a organiza haosul și de a-i iubi pe alții, pentru că dintotdeauna iubirea aduce rodire. Marii poeți sunt constructori ai viitorului, pentru ei timpul prezent e un timp provizoriu și numai așa se câștigă dreptul la viață, fiindcă nu putem fi tot timpul ceea ce suntem acum. Cuvintele sunt cele care asigură triumful poetului…” fragment din “Un miracol și o taină nedeslușită încă, Nicolae Dabija” de Ion Deaconescu.
Nicolae Dabija s-a născut la 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimișlia, Republica Moldova. Autor a peste 80 de volume de poezie, proza, eseuri. Laureat a numeroase premii, naționale și internaționale. Romanul Tema pentru acasă (2009) a ajuns la cea de a opta ediție, cu peste 60 000 de exemplare vândute și cu peste 500 mii de împrumuturi în biblioteci.
Astăzi, însă, vă recomandăm cartea Reparatorul de vise, antologie de versuri de Nicolae Dabija, apărută la Editura Cartier (2016).
Cronica audio
Și cărțile au suflet…
Și cărțile au suflet: uneori
le și auzi, în preajmă, cum respiră,
cum plâng, cum râd cu tine, cum se miră
și-ți fac din zile moarte- sărbători.
Sunt cărți ce te urâră și iubiră
și cărți care te-au învățat să zbori
Sau, la duieluri, când te-ai dus să mori,
ca niște secundanți, te însoțiră.
Cărți vii pe care, când le ai în față,
și, ca pe niște vietăți, când le mângâi:
le simți cum te resping sau te răsfață…
Cărți care te îndeamnă să rămâi –
să poți trăi, cu ele, înc-o viață:
iubirea de pe urmă, iubirea cea dintâi…