Cartea pentru copii Cultural Noutăți

Cele mai bune cărți pentru copii. Vasile Romanciuc, Nicolae Rusu și Violeta Zabulica-Diordiev, distinși cu Diplomele de Onoare IBBY

La Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” a avut loc festivitatea de decernare a Diplomelor de Onoare IBBY (Consiliul Internaţional al Cărţii pentru Copii şi Tineret). Laureații anului 2018, scriitorii Vasile Romanciuc, Nicolae Rusu și pictorița Violeta Zabulica-Diordiev. 

Scriitorul Vasile Romanciuc a intrat în posesia Diplomei de Onoare IBBY pentru cartea „Puiul mamei, dragul tatei”, pictorița Violeta Zabulica-Diordiev -pentru ilustrarea cărții „Lola cea frumoasă” de Claudia Partole și scriitorul Nicolae Rusu – pentru traducerea cărții „Când părinții nu-s acasă” de Miroslava Metleaeva, relatează Moldpres.

De asemenea, această diplomă internațională a fost înmânată și editurilor „Prut” și „Arc”, care au publicat cărțile menționate.

Prezent la eveniment, scriitorul Vasile Romanciuc a menționat că această diplomă ar trebui s-o împartă cu editorii, bibliotecarii, profesorii și elevii care promovează carte. „Poeții, când scriu o carte, au o muză. Muza mea este copilăria, iar copiii îmi dau aripi de carte”, a subliniat Vasile Romanciuc.

La rândul său, scriitorul Nicolae Rusu a afirmat că atunci când a tradus cartea Misolavei Metleaeva s-a simțit cu adevărat copil, iar  pictorița Violeta Zabulica-Diordiev a spus că de mult timp a visat să ilustreze o carte despre o pisică, așa cum este cea din cartea Claudiei Partole.

Diploma de Onoare IBBY se decernează din 1956 celor mai bune cărţi, editate în ţările membre ale IBBY (Consiliul Internaţional al Cărţii pentru Copii şi Tineret). Până în 1974 s-a numit Diploma de Onoare „Hans Christian Andersen”.

Spiridon Vangheli deține Diploma de Onoare „Hans Christian Andersen” pentru anul 1974 pentru cartea „Ministrul bunelului”. În perioada sovietică, dintre scriitorii noștri doar Grigore Vieru a mai obținut această distincție în 1988.

În prezent, cele 79 de țări membre ale IBBY, printre care din 1996 este și Republica Moldova, au posibilitatea să înainteze, o dată la doi ani, la Diploma de Onoare IBBY cele mai bune cărți pentru copii la trei secţiuni: „Autor”, „Ilustrator”, „Traducător”. Din 2002, Secția Națională IBBY în R. Moldova înaintează constant cele mai bune cărți pentru copii și tineret la această distincție internațională.

În total, sunt 22 de laureați ai Diplomei de Onoare IBBY în Republica Moldova. Unii dintre ei au deja câte două diplome (Spiridon Vangheli, Vasile Romanciuc, Arcadie Suceveanu și Violeta Zabulica-Diordiev).

IBBY este o organizaţie internaţională fondată la Zurich, Elveţia, în 1952, având ca obiectiv principal promovarea editării şi difuzării cărţilor de valoare pentru copii şi tineret.

 

Rubrica noutăţi susţinută de magazinul online www.comenzi.md

Foto: Moldpres

 

Related Posts

Leave a Reply