Muzeul Inocenței, singurul muzeu dedicat unei cărți
Istanbul este un oraș unic în lume, singurul megapolis construit pe două continente diferite. Un oraş cosmopolit şi modern care stă între Apus și Orient.
Supra-numit și metropola dintre lumi Istanbul deține, pe lângă alte lucruri unice în lume, singurul muzeu dedicat unei cărți. Cartea întitulată Muzeul Inocenței (nume purtat și de muzeu ) este scrisă de Orhan Pamuk, scriitor laureat Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2006.
Este o carte despre o iubire intensă între Kemal și Füsün care se transformă treptat în obsesie. Muzeul cărții se află pe strada Cukurcuma din cartierul Beyoglu, strada unde locuiește familia lui Füsün în timpul desfășurării romanului. Se întinde pe 4 nivele a unei case din secolul 19. În muzeu se regăsesc 83 de casete, fiecare casetă corespunzând unui capitol din carte, fiecare casetă vine cu un fundal propriu (bucăți de ziare din anii ‘50-’60-’70, reviste din aceeași perioadă, postere de film).
„Kemal o iubește pe Füsun. Füsun îl iubește și ea pe Kemal, dar iubirea lor nu se poate împlini. Lui Kemal nu-i rămâne, prin urmare, decât să o privească de departe pe Füsun, să o viziteze de sărbători, ca o rudă corectă ce este, și să se înconjoare, pe furiș, de lucruri ce i-au aparținut cândva. Așa se naște un înduioșător muzeu al iubirii, umplut vreme de zece ani cu rujuri și cercei ai fetei, căței-bibelou, pahare de apă și șervețele furate de la masă. Doar sufletul obiectelor rămâne să-i amintească barbatului de marea lui dragoste. Ca peste tot în romanele scriitorului turc, marile teme (iubire, tradiție, destin) se desfășoară pe fundalul unei Turcii mereu în schimbare. Aici, revoltele anilor 1970 și modernizarea uluitoare a orașului Istanbul în acel deceniu alcătuiesc, la rândul lor, un muzeu aparte, în care se amestecă nume de străzi și de actori ai vremii, emisiuni la televizor și mărci de băuturi de mult uitate.”
„Toți mă întreabă: domnule Pamuk, dumneata ești Kemal din roman? Ei, gata! Nu, nu sunt Kemal, dar nici nu vă pot convinge că nu sunt. Asta înseamnă să fii scriitor. Și sunt fericit. Tolstoi a făcut o școală. Alți scriitori au întemeiat o revistă, au facut filme, au avut o carieră politica. Muzeul acesta e școala mea, e revista, e filmul și e politica mea. E o parte din mine.” (Orhan Pamuk)
Conexiunea pe care autorul reușește să o realizeze între ficțiune și realitate, între imaginar și palpabil este remarcabilă. Atât cartea cât și muzeul au câștigat premii importante. Orhan Pamuk a primit Premiul Nobel în anul 2006, iar Muzeul a primit în anul 2014, la doi ani după deschidere, premiul pentru cel mai bun muzeu European al Anului.
Cartea poate fi cumpărată în orice librărie din oraș sau pe elefant.md