Lansări de carte Noutăți Noutăți editoriale

S-a lansat albumul „Basarabia în actul Marii Uniri de la 1918” la Universitatea de Stat din Moldova

Marți, în data de 20 Martie, Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universității de Stat a găzduit o manifestare importantă și anume lansarea Albumului „Basarabia în actul Marii Uniri de la 1918” de istoricul Ion Ţurcanu şi cercetătorul Mihai Papuc, Editura Știința.

Aula universității s-a umplut rapid cu studenți, invitați și profesori, toți atenți la cele relatate de către vorbitori. Decanul facultății, profesorul Ion Eremia, a subliniat importanța apariției editoriale și anume că sunt adunate în album o serie de materiale fotografice, care oglindesc evenimentele din 1917-1918, evenimente legate de procesul unificării Basarabiei cu România.

Profesoara, doctor conferențiar Liliana Rotaru, menționa că: „Marea Unire a fost un eveniment epocal din istoria noastră, ne-a zguduit într-un fel istoria și ne-a așezat acolo unde trebuie să stăm noi cei din Basarabia. Iar în contextul zilelor noastre, când noi încă mai balansăm între est și vest, evenimentul din 27 Martie 1918 este cu atât mai actual”.

Tot aici, profesoara Liliana Rotaru, specifica că foarte multe fotografii, deși republicate, alături de alte materiale iconografice reface drumul sinuos al reunirii Basarabiei cu România. Și multe materiale din album, deși nu neaparat țin de istoria nemijlocită a noastră, totuși ajută să refacă contextul istoric al apariției Mișcării Naționale din Basarabia.

Prezentarea albumului de către profesorul Anatol Petrencu, a făcut deliciul publicului, dumnealui subliniind o serie de aspecte istorice, în special pentru studenți dar și pentru invitații neavizați în istorie. Și anume prezentând problemele acute cu care se confrunta Rusia în anii 1917-1918, apariția problemelor naționalităților (cehii, slovacii, polonezii), subliniind că, în acest context apare conștiința națională a basarabenilor, care înțelegeau că a venit momentul desprinderii de Imperiul Țarist. În timpul discursului, profesorul făcea referiri cronologice la materialele fotografice din album, astfel cu atât mai mult subliniind importanța acestei noutăți editoriale. Anatol Petrencu, evindenția în discursul său fiecare material apărut în album, la ce să atragem atenția, ca să înțelegem mai mult despre Sfatul Țării, despre repartizarea mandatelor,  despre delegațiile diferitor organizații și etnii care existau la acea vreme. Menționând că, tot ce s-a făcut atunci, s-a ținut cont despre structura politică dar și de structura etnică a populației. Capitol cu capitol a fost analizat în așa fel, ca cei prezenți să conștientizeze efortul depus în editarea unei asemenea lucrări de anvergură. 

Ion Xenofontov, conferențiar universitar, a elogiat Editura Știința și autorii, remarcând că sunt mari profesioniști în domeniu, recunoscuți pe plan intern dar și internațional. Tot dumnealui a făcut și câteva observații autorilor, în eventualitatea unei alte ediții, să adauge inclusiv actualele denumiri ale instituțiilor, așa încât să crească interesul pentru acest album la un public mai larg.

Cercetătorul Mihai Papuc, spre final a precizat că aceste cărți și albume de istorie, care apar la editurile din Republica Moldova sunt o necesitate, ori noi încă nu ne cunoaștem istoria și, cu părere de rău, încă mai puțin este cunoscută de către cititorul de peste Prut. De aceea, își doresc mult ca albumul să aibă o difuzare largă, în special să ajungă în școli, la tânăra generație. Ignoranța, apatia față de trecut ne-au adus pe noi în situația actuală, a enunțat autorul.

Editorul, Gheorghe Prini, a asigurat că editura Știința are un întreg program editorial cu tematica Centenarului Marii Uniri, grație căruia va apărea o serie de cărți cu referire la documentele și procesele verbale ale Sfatului Țării, interviurile cu personalități participante la Sfatul Țării, o serie de discursuri, memoriile lui Ion Pelivan și multe alte noutăți editoriale la acest subiect. Toate cărțile fiind necesare atât specialiștilor cât și publicului larg de pe ambele maluri ale Prutului.

Răsfoind albumul „Basarabia în actul Marii Uniri de la 1918” veți observa că ilustrează drumul spre Unire şi integrare în statul unitar român a Basarabiei. Este o istorie oglindită în imagini de epocă, cu texte şi legende explicative, adunând materialul iconografic într-un film al evenimentelor din anii 1917–1918. Etapele reflectate în fotografii de gen şi portrete, hărţi, documente scrise sunt: Lupta basarabenilor pentru eliberare de sub dominaţia rusă; Crearea Sfatului Ţării; Formarea Republicii Democratice Moldoveneşti; Criza socială și politică de la sfârșitul anului 1917 și începutul anului 1918; Venirea trupelor române în Basarabia la cererea Sfatului Ţării; Proclamarea independenței Republicii Democratice Moldovenești; Unirea de la 27 martie 1918; Basarabia după Unire; Renunțarea la actul Unirii condiționate; Recunoașterea internațională a Unirii Basarabiei.

Într-o anexă sunt prezentate date despre membrii Sfatului Ţării şi ai Guvernului Republicii Democratce Moldoveneşti, cu referire la atitudinea lor faţă de actul Unirii.

Scopul urmărit de acest album este, pe de o parte, reflectarea veridică a faptelor de istorie, iar, pe de altă parte, realizarea unei conexiuni afective a măreţului eveniment cu contemporanii noştri.

Albumul poate fi găsit în rețelele librăriilor Pro Noi, Cartea S.A. și Librarius din toată țara.

Related Posts

Leave a Reply