Lansări de carte Noutăți

„Mic almanah al marilor oameni” în viziunea scriitorului și diplomatului Teodor Baconschi. Lansare de carte

Teodor Baconschi, diplomat și scriitor român, fost Ministru de Externe al României și-a lansat la Chișinău cartea „Mic almanah al marilor oameni”

Diplomați, politicieni, literați, bibliotecari și studenți, toți într-o forfotă continuă în așteptarea discursului lui Baconschi. Nici nu era loc de îndoială că va fi un discurs demn de toată atenția, atunci când știi că ai în față un absolvent de antropologie religioasă și istoria comparată a religiilor la Universitatea Paris-Sorbonne, un diplomat reprezentând succesiv România la Vatican, Lisabona și Paris și nu în ultimul rând un descendent dintr-o familie de intelectuali (tatăl său fiind poetul A.E.Baconsky).

Poeta Maria Pilchin, Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova Daniel Ioniță, diplomatul și politicianul Iurie Leancă au depănat amintiri de pe vremea când și cum au făcut cunoștință cu diplomatul Teodor Baconschi sau cu opera acestuia. Toți la unison s-au pus de acord, că imediat au fost impresionați de cunoștințele enciclopedice și temeinice care le are. Cunoștințe vaste în special în teologie.

Însuși Teodor Baconschi și-a prezentat cartea făcând o lămurire ce înseamnă în viziunea lui „om mare” și de ce a ales anume pe acești „40 de oameni mari”, prezenți în carte.

În almanah veți găsi schițele personalităților: de la Papa Ioan Paul al II-lea și Hillary Clinton, până la Andrei Pleșu sau Horia Bernea.

Tot autorul face o trimitere la nota indroductivă din carte, unde citează pe Alexandru Dragomir, care spunea că un om mare este acela care „nu este notoriu de pomană”. Totodată Baconschi subliniind că a lăsat deocamdată deoparte contemporanii de acum, generația dumnealui, care deși sunt demni de toată considerațiunea, i-a lăsat să-și definitiveze opera.

Ținem să scriem aici răspunsul lui Baconschi la întrebarea lui Daniel Funeriu, fost Ministru al Învățământului din România, întrebare care sună așa „în România sunt intelectuali de mare valoare dar care se rezumă doar la rolul de constatatori și nu trec la o altă etapă, care presupune crearea în jurul lor școli și curente de gândire, care să reprezinte repere și stâlpi de dezvoltare în societate”. Daniel Funeriu l-a întrebat pe autor dacă împărtășește această impresie personală.

Răspunsul scriitorului a fost unul convingător, menționând că „România modernă este făcută pe cuplajul continuu dintre lumea intelectuală și politică. Important că agenda pro-europeană, pro-democrată, pro-liberală, anticomunistă s-a îndeplinit. Au fost anumite zigzaguri, dar generația mea a îndeplinit ceea ce și-a dorit de întodeauna. Acești intelectuali, care prin publicistică lor, opera filosofică, prin traduceri au reușit să creeze poduri pro-occidentale. Dincolo de ideologii și meritele unor instituții și aparate birocratice este și meritul intelectualității că România este astăzi membră ai Uniunii Europene”.

Cartea lui Teodor Baconschi „Micul almanah al marilor oameni”, editura Polirom va fi în curând disponibilă în librăriile din Chișinău, alături de alte cărți ale autorului apărute recent „Însemnări despre credință, rațiune și terorism”, Editura Doxologia și „Fascinația tradiției. Studii patristice și de istorie a religiilor”, Editura Lumea Credinței.

Related Posts

Leave a Reply