Divers Noutăți

O expoziție de covoare basarabene la Palatul Culturii din Iași

O expoziție de covoare basarabene cu genericul ”Imaginea lumii țesută în lână – Scoarțe din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău (Republica Moldova)”, a fost vernisată zilele acestea la Palatul Culturii din Iași – complexul Muzeal Național ”Moldova”. Evenimentul este dedicat Centenarului Unirii, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, expoziția reunește 38 de scoarțe (din zestrea de peste 2.000 de covoare ale muzeului) cu o mare valoare patrimonială, majoritatea fiind din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, perioada de maximă înflorire a acestui domeniu.

Expoziția este însoțită de un catalog, în care sunt prezentate cele mai valoroase covoare, cu descrierea elementelor, tehnica de confecționare a acestora.

De-a lungul timpului, valoarea scoarțelor basarabene a fost elogiată de mari personalități ale culturii românești (Nicolae Iorga, Lucian Blaga, George Oprescu ș.a.), precum și de specialiști de peste hotare. La 1 decembrie 2016, „Tehnicile tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova” au fost înscrise în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității.

Expoziția va fi deschisă până la 24 iunie.

Sursa poza moldpres.md

Related Posts

Leave a Reply