Divers Noutăți

Uniunea Europeană. Ce este și ce face: Expoziție de carte

Până la sfârșitul lunii mai la Biblioteca Națională a Republicii Moldova (Chișinău, strada 31 August 1989) se desfășoară expoziția: Uniunea Europeană. Ce este și ce face.

Și anume ce face UE în diverse domenii şi ce rezultate obţine pentru a îmbunătăți viața oamenilor din Europa și din afara acesteia.

“Uniunea Europeană (UE) este unică. Nu este un stat federal, precum Statele Unite ale Americii, deoarece statele membre ale UE rămân națiuni suverane independente. De asemenea, nu este pur și simplu o organizație interguvernamentală, precum Organizația Națiunilor Unite, deoarece țările membre pun în comun o parte a suveranității lor și obțin, astfel, o mai mare putere și influență colectivă decât în cazul în care ar acționa în mod individual. Suveranitatea este pusă în comun prin adoptarea de decizii comune la nivelul unor instituții comune precum Parlamentul European, care este ales de cetățenii UE, și Consiliul European și Consiliul care, ambele, reprezintă guvernele naționale. Aceste instituții iau decizii pe baza propunerilor prezentate de Comisia Europeană, care reprezintă interesele UE în ansamblu.”

Ce rol îndeplinește Uniunea Europeană?
De ce și cum a fost înfiinţată?
Cum funcţionează?
Ce a reușit să realizeze până acum în interesul cetăţenilor ei și care sunt noile provocări cu care se confruntă în prezent?
Într-o lume globalizată, va putea Uniunea Europeană să concureze cu succes cu alte economii dezvoltate și să își menţină în același timp standardele sociale?
Cum poate fi gestionată imigraţia?
Care va fi rolul Europei pe scena mondială în anii care vin?
Până unde se vor extinde frontierele UE?
Și care este viitorul monedei euro?

Această expozitie vă oferă răspunsurile.

Aici găsiți, de asemenea informatia despre modul în care acționează UE în diverse domenii de competență, din ce motive și cu ce rezultate. Mai multe detalii găsiți aici.

Related Posts

Leave a Reply