Cultural Noutăți

Reprezentanții Ambasadei Republicii Polone au inaugurat la Chișinău monumentul poetului național polonez Adam Mickiewicz

Ambasada Republicii Polone la Chișinău, Ministerul de Externe al Republicii Polone inclusiv o serie de antreprenori polonezi din Republica Moldova, au contribuit la instalarea monumentului marelui scriitor polonez Adam Mickiewicz (sculptor: Veaceslav Jiglițchi) în fața bibliotecii Bibliotecii „A. Mickiewicz”. Dezvelirea oficială a monumentului a avut loc astăzi, eveniment organizat de Ambasada Poloniei la Chișinău, în prezența mai multor personalități din domeniul educației, artei, culturii, dar și reprezentați ai Primăriei Municipiului Chișinău.

Evenimentul a demarat cu un dans al copiilor, simbol al unei frumoase relații între Republica Moldova și Polonia. A urmat un mesaj de salut din partea gazdei, dna Svetlana Gumeni (Directorul Bibliotecii „A. Mickiewicz”), iar mai apoi dl. Ambasadorul, Bartłomiej Zdaniuk a vorbit depre importanța realizări unui astfel de proiect, simbolul acestuia pentru polonezii din Chișinău, dar și pentru toți locuitorii capitalei, care cu siguranță se vor bucura de acest spațiu amenajat și vor putea să stea alături de clasicul polonez.

Cu un cuvânt de salut și felicitări pentru această realizare, a venit și dna Angela Cutasevici, viceprimar al Municipiului Chișinău. La eveniment au mai fost prezenți: Ambasadorul Lituaniei la Chișinău – dl. Kestutis Kudzmanas; Deputatul în Parlamentul RM – dl. Chiril Moțpan; Rectorul USM – dl. Igor Șarov; Vicedirectorul Institutului Polonez din București; Iurie Bodrul – Fostul Ambasador al R.Moldova în Polonia, Sculptorul – dl. Veceslav Jiglițchi, precum și alte nume sonore, au participat la momentul de dezvelire a monumentului.

Menționăm că de-a lungul anilor relațiile de colaborare dintre Universitatea de Stat din Moldova și Ambasada Poloniei la Chișinău s-au materializat în cadrul mai multor proiecte comune, precum: susținerea mobilităților academice pentru studenți și profesori, organizarea cursurilor de limbă poloneză la Centrul de Limbă și Cultură Poloneză din cadrul FacultățiideLitere, pregătirea conferințelor științifice internaționale, susținerea publicării monografiilor științifice și colecțiilor de documente, îmbogățirea fondului bibliotecii Universității de Stat prin donații de carte şi literatură pe domenii de specialitate etc.

Acum, scuarul bibliotecii este o mică Polonie la Chișinău, iar sculptura marelui poet polonez se încadrează formidabil în acest complex. Adam Mickiewicz, a fost unul dintre cei mai mari poeți polonezi, o glorie a literaturii polone și o culme a literaturii universale.

Related Posts