Cartea pentru copii Noutăți

Lista cărților pentru copii (10-14 ani) din concursul de lectură Bătălia Cărților

Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” a dat start concursului de lectură Bătălia Cărților, ediția IV, realizat în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj (România).

Bătălia cărților este un concurs de lectură pentru copii de 10-14 ani și adolescenții cu vârsta între 15 și 18 ani, care sunt îndemnați să citească 10 cărți recomandate din literatura română și universală.

Scopul concursului este de a stimula lectura în rândul copiilor şi adolescenţilor, de a promova cărţile de valoare destinate acestor categorii de vârstă. Participantul care va prezenta cel mai frumos şi argumentat cartea preferată şi va răspunde cel mai bine la întrebări va deveni Cititorul anului. Cartea care se va bucura de cele mai multe solicitări şi va obţine cel mai mare punctaj din partea cititorilor va deveni Cartea anului.

Lista carților pentru copii (10-14 ani) din concursul de lectură Bătălia Cărților

Confesiunile unui prieten imaginar. Memoriile lui Jacques Papier de Michelle Cuevas, Editura Arthur

Confesiunile unui prieten imaginar este un roman despre puterea ascunsă a tuturor lucrurilor nevăzute fără de care viața ar fi mai puțin frumoasă.

Jacques Papier e convins că toată lumea îl urăște. La școală e ignorat de colegi și de profesori, iar acasă părinții uită să-i facă loc la masă. Ar vrea să spună lumii întregi cât de tare îl doare inima.

Ca să afle care sunt locul și rostul lui în lume, pornește într-o călătorie la capătul căreia înțelege cât de mare este puterea prieteniei și a imaginației. Pentru că oricine poate fi invizibil dacă nu e văzut cu adevărat de altcineva.

Familia Penderwick de  Jeanne Birdsall, Editura Rao

Faceţi cunoştinţă cu fetele Penderwick, patru surori diferite, unite printr-o legătura specială. Mai întâi, practica si responsabila Rosalind, apoi, Skye cea încăpăţânată şi curajoasă, artistica şi visătoarea Jane şi mica şi timida Batty, care nu pleacă nicăieri fără aripioarele ei de fluturaş. Când cele patru fete şi tatăl lor grijuliu pleacă în vacanţa de vară, vor avea o mare surpriză. În locul căsuţei comode pe care o ştiau, se trezesc cazaţi pe frumosul domeniu Arundel.

În curând, surorile vor fi ocupate să descopere magia verii la Arundel, cu grădinile sale luxuriante, podul plin de comori, iepurii îmblânziţi şi bucătăreasa care face cele mai bune turte dulci din Massachussetts. Dar cea mai frumoasă descoperire dintre toate este Jeffrey Tifton, fiul proprietarului de la Arundel, care se va dovedi în curând companionul perfect pentru aventurile lor. Doamna Tifton cea severă nu este la fel de mulţumită de familia Penderwick ca Jeffrey şi le avertizează pe fete să nu intre-n vreun bucluc. Ceea ce, desigur, vor face, nu-i aşa? Un lucru e sigur, va fi o vară de neuitat pentru familia Penderwick.

Fetița căreia nu-i plăcea numele său de Elif Shafak, Editura Polirom

N-o cheamă nici Violeta, nici Lăcrămioara, nici Camelia. Cât e ea de inteligentă, de curajoasă şi de plină de imaginaţie, se împiedică şi se întristează mereu de un singur lucru: numele său, care nu-i place nici în ruptul capului. Părinţii ei i-au dat un nume tare ciudat: Sakız Sardunya, adică Muşcată Curgătoare, o floare care n-are altă treabă decît să atragă păsările colibri. Fetiţa nu are fraţi sau surori, iar prietenii ei cei mai buni sînt cărţile, singurele care nu râd de numele ăsta curios. Numai că nici ele, cărţile, nu-s prea fericite pe lume: printre atâtea jocuri video şi desene animate de la televizor, copiii au uitat să mai asculte şi să mai inventeze poveşti, aşa că tărâmul lor fermecat e în primejdie. Muşcată Curgătoare e tare speriată: doar n-o să fie ea singură în stare să-l salveze, nu?

Insula doctorului Libris de Chris Grabenstein, Editura Corint

Ce-ar fi dacă personajele tale preferate ar prinde viață?
Billy își petrece vara într-o cabană care aparține misteriosului dr. Libris. De câte ori Billy deschide o carte din biblioteca doctorului, poate auzi zgomote venind de pe insula din mijlocul lacului învecinat. Zăngănitul săbiilor. Șuieratul săgeților. Uneori, simte cum se cutremură pământul. E ca și cum ceea ce citește ar prinde viață…Chris Grabenstein, autorul bestsellerului Evadare din biblioteca domnului Lemoncello și coautor al seriei Eu, haios? face dovada unei imaginații debordante în această aventură plină de acțiune și mister.

Nick si Tesla in laboratorul de inalta tensiune de „Science Bob“ Pflugfelder, Steve Hockensmith, Editura Nemira

Un roman cu electromagneți, alarme pentru hoți și alte dispozitive pe care le puteți construi și voi.

Simpatici și inventivi, Nick și Tesla sunt doi frați gemeni de 11 ani, isteți foc și pricepuți nevoie mare la științe, electronică și intratul în bucluc. Când părinții lor pleacă în mod neașteptat într-o enigmatică misiune de serviciu, cei doi sunt trimiți să stea pe timpul verii cu unchiul lor Newt (pe numele complet Newton Galileo Holt), un savant genial. Și putin trasnit. Bine, puțin mai mult trăsnit.

Însă nu durează mult până când Nick și Tesla își încep propria aventură misterioasă și se apucă să facă în laboratorul unchiului Newt tot felul de mașinării extravagante ca să iasă din încurcături, cum ar fi o pisică-robot, o alarmă pentru hoți sau un dispozitiv mobil de urmărire.

Olguţa şi un bunic de milioane de Alex Moldovan, Editura Arthur

Olguţa e o puştoaică de doisprezece ani ca oricare alta. Bine, nu chiar ca oricare alta: e neîndemânatică, impertinentă, intră mereu în bucluc, nu prea are prieteni, iar familia ei e atât de dezbinată, încât nu-şi recunoaşte mătuşa când aceasta îşi face apariţia la uşă.

Nu-i de mirare că Olguţei nu-i convine deloc când e nevoită să petreacă un weekend cu mătuşa pe care de-abia a cunoscut-o. Ba mai mult, Constantin, bunicul ei, ţine morţiş să o vadă. Şi nu are de gând să accepte un refuz.

Pollyanna. Jocul bucuriei  de  Eleanor H. Porter, Editura SOPHIA

Romanul Pollyanna, jocul bucuriei – primul volum din serie – a avut parte de un succes enorm chiar de la prima sa publicare în America și se numără printre puținele cărți traduse în aproape toate limbile lumii care au fost iubite de cititorii de toate vârstele cu o pasiune ce i-a conferit eroinei prin­cipale statutul de simbol al bucuriei și al speranței. Întrupând în Pollyanna singura bucu­rie lăuntrică autentică, cea de sorginte biblică (Pollyanna a învățat secretul descoperirii aces­teia de la tatăl ei, un misionar creș­tin sărac), ce e capabilă să cultive inocența uma­nă, pre­gătind-o pentru veșnicie, autoarea ne oferă un exemplu mi­nunat, necesar tuturor, pen­tru a redeveni acei copii cărora le e menită Îm­pă­răția cerurilor (Matei 19, 14).

Theodora Tenpenny si tabloul pierdut de Laura Marx Fitzgerald, Editura Booklet

Înainte să își dea ultima suflare, bunicul Jack îi încredințează Theodorei un secret: în atelierul său de pictură este ascunsă o comoară. Când varsă din greșeală dizolvant peste unul dintre tablouri, Theo crede că a și găsit-o. Dar misterul nu face decât să se adâncească. Fiindcă sub primul strat de vopsea se ascunde ceea ce pare a fi o capodoperă renascentistă. Să fie oare autentică? Și dacă da, atunci de ce se afla în atelierul bunicului Jack? Într-un periplu care o poartă de la bibliotecă la biserică și de la muzeu la căruciorul vânzătorului de nuci, Theodora va descoperi nu doar adevărul despre tablou, ci și ce înseamnă să ai prieteni de nădejde.

Tomi. O poveste de Adrian Oprescu, Editura Humanitas

Povestea prieteniei dintre un băiat și câinele sau, o poveste pentru copii și pentru oamenii mari care n-au uitat să iubească, fie doar și un câine. Când intră în familia băiatului de zece ani, Tomi e un cățel cu labe groase și cu aspect de pui de lup. Apoi Tomi crește și devine un „lup“ în toată firea, inteligent foc și, culmea!, plin de umor. O prietenie cum nu s-a mai văzut ia naștere între cei doi. Băiețelul, care e stapânul lui, află că alături de un câine viața poate deveni cea mai frumoasă poveste. Tomi îl însoțeste în excursiile cu bicicleta, mănâncă nuci și struguri cot la cot cu stăpânul său, se scaldă cu el în iazuri, îl ajută să faca focul în luminișurile pădurii, îi ține de cald băiatului când noaptea îi prinde pe câmp și când răman să se culce sub un șopron pe câte o grămada de foi de porumb. O formidabilă complicitate îi unește pe băiat și pe câinele său. Ajuns adolescent, băiatul este într-o zi arestat și dus în lagărul de la Canal. Când se intoarce, află că Tomi disparuse la scurtă vreme dupa arestarea lui. Plecase oare să moară în vreunul din locurile îndrăgite ale vagabondajelor comune? Fusese omorât?

Viața pe marte de Jennifer Brown, Editura Nemira

În vârstă de 12 ani, Arcturus Betelgeuse Chambers, zis Arty, face parte dintr-o familie pasionată de privitul în stele, iar dorința lui cea mai mare este de a găsi viața pe alte planete. Prima țintă a căutarilor sale este Marte, planeta cea mai apropiată de noi și, seară de seară, își îndreaptă telescopul înspre ea pentru a fi primul care descoperă marțienii.

Însă totul amenință să se termine când părinții îl anunță că se vor muta în Las Vegas (orașul cel mai luminat de pe Pământ și, din cauza asta, cel în care noaptea abia dacă se văd stelele). Și, de parcă toate astea nu erau suficiente, trebuie să stea la vecinul său înfricoșător (pe care-l bănuia ca e, de fapt, un zombi) cât timp ei se duc să caute o casă nouă. Dar ceea ce parea a fi un coșmar se transformă în aventura vieții sale: vecinul nu doar că nu e zombi, dar e chiar Cash Maddox, un fost astronaut de la NASA, acum la pensie. Alături de Cash, Arty are ocazia să afle minunatele taine ale cosmosului, dar și să descopere ca adevarata prietenie nu ține cont de vârstă.

Un roman cu umor din plin și cu numeroase aventuri (extra)terestre, ideal pentru micii astronauți în devenire.

Rubrică susținută de magazinul online www.comenzi.md

Related Posts