Noutăți Recenzii și interviuri

Din culisele Librarius, cum sunt angajaţi librarii şi ce cărţi caută cititorii

Brandul comercial LIBRARIUS a fost fondat în anul 2010 de către compania MOLDPRESA. Temelia rețelei a fost pusă de către fostele magazine ”Știința”; ”Aurora” situate pe strada Pușkin, două librării de pe str. Eminescu și una dintre librăriile de pe str. Mircea cel Bătrân. La moment rețeaua a ajuns la nivelul de librării de talie europeană, care, la moment colaborează cu peste 300 edituri din România și Rusia, cât și cu peste 130 edituri autohtone. LIBRARIUS reprezintă cea mai mare rețea de librării din Moldova.

În librăriile LIBRARIUS sunt prezentate cărți din cele mai diverse domenii-literatură pentru copii, beletristică, dicționare, manuale și auxiliare pentru școli și grădinițe, cărți de psihologie, editoriale despre frumusețe și sănătate, literatură artistică, de la clasică universală până la cărți ale autorilor contemporani ș.a.; birotică și rechizite de birou, presă, hărți și globuri, cadouri, jocuri de dezvoltare cât și jucării.

Am invitat-o pe reprezentanta LIBRARIUS, Anastasia Meiciuc, să ne dea mai multe detalii despre cele mai vândute cărţi, dar şi despre procesul de selecţie a librarilor, o meserie onorabilă.

Câte librării sunt în reţea? Aveţi planuri de extindere?

În prezent rețeaua Librarius cuprinde 35 librării, situate în mun. Chișinău, or. Bălți, or. Ungheni, or. Hâncești, or. Ialoveni, or. Călărași, or. Cahul, or.Orhei, or. Nisporeni și or. Edineț. În anul curent, plănuim să creștem familia Librarius cu încă 2 librării în Chișinău și 3 librării în raioane.

Ce calităţi trebuie să aibă un librar pe care îl căutaţi şi care sunt probele de concurs la angajare?

Cu siguranță, trebuiesc întrunite o serie de condiții, dar cele mai importante sunt să iubească cărțile și oamenii, oferindu-le o atmosferă de prietenie, cât despre celelalte, sunt cam la fel ca la orice altă meserie, care implică în mod direct lucrul cu oamenii: seriozitate, putere de muncă, toleranță, bun simț, amabilitate şi un spirit tonic.

Cam câte titluri de carte aveţi într-o librărie? Şi în ce proporţii este cartea de limbă rusă, limba română şi limba engleză?

Rețeaua de librării Librarius, oferă cititorilor săi în jur de 50 mii de titluri de carte, este vorba de rețea, deoarece magazinele colaborează între ele și ușor pot transfera cartea dintr-un magazin în altul, unde îi este mai comod clientului să se apropie după cartea dorită.

Ce ține de proporții, în limba română avem literatură în jur de 70 %, care include editurile din România și editurile autohtone, literatură în limba rusă constituie  25% și limbile străine până la 5%, domeniul care urmează să se dezvolte mai larg.

Ne puteţi da un Top 5 de cărţi în limba română, cele mai căutate cărţi în 2018? Şi un Top 5 de cărţi în limba rusă?

În primul rând vrem să menționăm că suntem mândri de scriitorii noștri autohtoni, pe locul I dintre cele mai căutate cărți este ”Te blestem să te îndrăgostești de mine” de Nicolae Dabija, și se mai menține pe poziție și cartea ”Temă pentru acasă”. Un alt autor autohton dintre top-uri este Tatiana Țâbuleac, ”Vara în care mama a avut ochii verzi” și noua sa carte ”Grădina de sticlă”. O a treia carte este de dezvoltare personală ”Tată bogat, tată sărac”, ultimele două poziții sunt ocupate de romanele de dragoste  ” Arsă de vie” și ”Oamenii fericiți citesc cărți și beau cafea”.

Prima poziție de top a cărților, cel mai citit în 2018 a fost psihologul rus Mihail Lobcovschii ”Хочу и буду”, pe poziția a doua la fel este o carte motivațională, ”Тонкое искусство пофигизма”, top III, este ”Происхожденье” ultima carte a lui Dan Brown, după care urmează ”Цветы для Элджернона”, și la sigur nu pe ultim loc romanele clasice care în toate timpurile au o popularitate deosebită, cum ar fi ”Мастер и Маргарита”, ” 451 градус по Фаренгейту”  и  ”1984 ”-  роман-антиутопия Джорджа Оруэлла.

Care sunt tendinţele pe piaţa de carte din Republica Moldova? Cum este cititorul local?

Tendințele de piață sunt cărțile cu benzi desenate ce poartă o mare popularitate în rândurile adolescenţilor, cărțile de dezvoltare personală și motivaționale, și la sigur autorii contemporani.

Există diferenţe dintre cititorul din Chişinău şi cel din alte oraşe ale ţării?

Putem diferenția cititorii doar după genul de literatură preferat, cititorii după locul de amplasare nicidecum nu se diferențiază.

Ce cărţi se cumpără în afara Chişinăului, în centrele raionale?

La fel, după preferințe, de toate tipurile și domeniile: dezvoltare personală, beletristică, motivaționale, culinarie, cărți pentru copii.

Ce preferă copiii? Există anumite tendinţe şi pe acest segment? Se cumpără cărţi conform programei şcolare sau din contra, altele sunt preferinţele?

Copiii preferă enciclopediile, cele mai des sunt întrebate cele universale, din beletristică în tendință este seria Arthur, o colecție de aventuri. Cei micuți mai des aleg, cărți cu povești, activități și cărți cu abțibilduri.

Ce evenimente culturale aţi organizat în 2018 şi ce planuri aveţi pentru 2019? Aţi stabilit deja nişte lansări de carte? Sau poate există deja un calendar cu evenimente interesante cititorilor.

Pentru anul 2018, au fost lansări de carte: ”Dama de cupă” Iulian Ciocan; “Sfatul Țării” Ion Țurcanu; ”Cu picioarele afară”,  ”Poetule, piaptănă-ți părul”, ”New romantics” Maria Pilchin;  O seară cu Nicolae Dabija și elevii din Comrat, Tighina; ”Un an la fermă: istoria unei iubirii ECO” de T. Șchiopu, etc.

Promovarea brandului Moldpresa Grup și Librarius printre copii și adolescenți, participarea la diferite competiții sportive în calitate de sponsor: Kids Aquatlon în data de 07.2018 și Kids Marathon desfășurat pe data de 30.09.2018. Promovarea brandului Librarius printre cititori, O seară literară a Proiectului PROcitit,09.18. Înaintarea brandului Librarius – participarea la seminarul Radisson Blu09.18 – Систематизация бизнеса. Бизнес-практикум Кирилла Куницкого.

În 2019, promitem să oferim cititorilor  noștri o serie de evenimente interesante și atractive, urmăriți-ne pe site-ul oficial www.librarius.md sau pagina de facebook: @librarius.md

Un interviu realizat de Viorica Ataman

Related Posts

Leave a Reply