Cultural Divers Lansări de carte Noutăți

Lansare album Eugeniu Ureche, actor dramatic, cântăreț de operetă, solist de operă, interpret de muzică populară, regizor, scenograf, pictor, sculptor, bijutier

Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău invită la lansarea albumului Eugeniu Ureche, ediție îngrijită de Petru Hadârcă.

„Admirație și fascinație. Cred că astfel pot fi descrise impresiile trăite de cei care l-au văzut sau l-au auzit măcar o dată pe Eugeniu Ureche jucând în scenă sau recitând un poem. Vocea, puternică și gravă, era inconfundabilă, fie că răsuna în teatru sau în difuzoarele radiourilor. Cuvintele parcă ieșeau direct din piept ca dintr-un clopot imens, al cărui dangăt nu putea fi neglijat, el răsuna uneori ca o chemare de luptă sau un îndemn la resemnare, răsuna în semn de alarmă sau de mângâiere, de durere sau de bucurie – glasul său era întotdeauna răscolitor. Și cuvintele, deși erau aceleași, cunoscute de fiecare, erau totuși rostite altfel, inconfundabil: rotunde, pline, de o muzicalitate neașteptată. Erau rostite românește.

„Tot ce am făcut, am făcut pentru liniștea sufletului meu” – a pictat: „revelațiile dimineților, melancoliile serilor, singurătățile de toamnă, toate mi-au intrat în pânze și m-au mângâiat…”, se destăinuia peste ani artistul. Arta ca mângâiere, arta ca tăcere și liniște, arta creatoare și recuperatoare a unei lumi pe care ți-o poți doar imagina și trăi doar în teatru. Tot ce a pictat și modelat în arta plastică este o parte indisolubilă a teatrului și vieții sale de familie, între ele nu există hotare.” (Petru Hadârcă)

EUGENIU URECHE s-a născut pe 20 martie 1917 în satul Hârtopul Mare, județul Orhei.

A învățat la Liceul „B.P. Hasdeu” din Chișinău (1928-1934) și la Conservatorul „Unirea” din Chișinău (1934-1938).

A fost solist al Ansamblului de cântece și dansuri „Doina” al Filarmonicii (1942-1944), solist al Teatrului de Operă și Balet (1955-1959) și actor al trupei Teatrului muzical-dramatic „A.S. Pușkin” (1945-1979). A colaborat cu Radioul Național, studioul „Moldova-film”, studioul „M. Gorki”, studioul „А. Dovjenco”. S-a manifestat ca actor dramatic, cântăreț de operetă, solist de operă, interpret de muzică populară, regizor, scenograf, pictor, sculptor, bijutier.

A interpretat și înregistrat la Radio Chișinău piese precum: Of, sărmana păsărea, Frunză verde de salcâm, Dragă mi-e lelița-n vie, Frunză verde doi bujori, S-ar găti badea de nuntă ș.a. inclusiv creații clasice semnate de W.A. Mozart, G. Verdi, D. Fedov, V. Baronciuc ș.a. A interpretat rolurile Mefisto (Faust de Ch. Gounod), Ramfis (Aida) Sparafucile (Rigoletto de G. Verdi), Gremin (Evgheni Oneghin de P. I. Ceaikovski), Karas (Zaporojanul de peste Dunăre de S. S. Gulak-Artemovski), Bonzo (Madame Butterfly de G. Puccini), Demonul (Demonul de A.G. Rubinstein), Atanas (Trembita de I. Miliutin) etc. A jucat în filmele „Leana”,  studioul „M. Gorki” − preşedinte de colhoz (1955); „Andrieş”, studioul „А. Dovjenco” de la Kiev, Strâmbă-Lemne (1955); „Melodii moldoveneşti”, „Moldova-film”,  atamanul Condrea (1955); „Răsăritul zbuciumat”, „Moldova-film”, moşierul (1984).

Evenimentul are loc miercuri, 20 februarie, ora 18.15, la Librăria din Centru. 

Related Posts

Leave a Reply