Noutăți

Radio Chişinău. INTERVIU cu Ion Ciocanu: Ar fi bine și astăzi să fie, mai ales prin raioane, străjeri ai limbii române (AUDIO)

Un aport considerabil la promovarea limbii literare și a literaturii române în Basarabia l-a avut lingvistul, scriitorul și criticul literar, Ion Ciocanu. Este cunoscut pentru atitudinea sa intransigentă față de politica de deznaționalizare a românilor basarabeni și de subminare a limbii române în Republica Moldova, relatează radiochişinău.md

Ion Ciocanu a publicat un impresionant număr de culegeri de articole și studii literare și mai mute studii despre situația limbii române în Republica Moldova, printre care: Microeseuri de dragoste pentru cuvânt, Zborul frânt al limbii române și altele.

A fost director general al Departamentului de Stat al Limbilor și șef al Direcției Promovare a Limbii Oficiale și Control asupra Respectării Legislației Lingvistice din cadrul Departamentului Relații Interetnice și Funcționarea Limbilor în perioada 1998 -2001.

În acea perioadă în cadrul departamentului este editată o revistă, cu genericul „31 august”, la apariția căreia domnia sa contribuie alături de alți scriitori, lingviști. Amintindu-și despre activitatea în cadrul Departamentului, Ion Ciocanu își exprimă opinia că ar fi bine să fie și astăzi, mai ales prin raioanele republicii, asemenea străjeri ai limbii, precum erau pe timpuri colaboratorii Departamentului. Interviul integral poate fi audiat aici.

Related Posts

Leave a Reply