Cultural Internațional Noutăți

5 idei ingenioase de atras elevii spre citit

Încă din 1984, Pizza Hut a venit în SUA cu o idee genială de program, pe care l-au numit BOOK IT! Reading Incentive Program. Acesta este un proiect menit să atragă cât mai mulți elevi din clasele mici până la gimnaziu de partea cărților, proiect care a înregistrat un succes copleșitor în cei peste 30 de ani de când este în desfășurare, potrivit hyperliteratura.ro

Ce primesc elevii în schimbul participării în program și a curiozității lor aplecate spre lectură? Laude, premii, recunoaștere și pizza. Acest program a fost implementat în foarte multe școli din SUA cu ajutorul profesorilor cărora li s-a lăsat mână liberă să vină cu idei cât mai trăsnite pentru a trezi interesul micuților față de lumea cărților. Totul se bazează pe joc, creativitate și implicarea elevilor și a cadrelor didactice, iar programul e flexibil și simplu de pus în aplicare.

Vânătoarea de comori
Împarte clasa pe grupe și pornește o vânătoare de comori. Dă-i fiecărei grupe un exemplar din aceeași carte. Pune-i să găsească numărul paginii ce corespunde unui obiect anume, unei întâmplări sau unui personaj din carte. La final, oferă premii echipei care s-a descurcat cel mai bine.
(Clasa a VI-a)

Numește Cartea!
Explică-le elevilor cât de importante sunt coperta și titlul unei cărți. Apoi, citește-le dintr-o carte anume, fără să le arăți coperta sau titlul. Pune-i în cele din urmă să deseneze pe o coală de hârtie cum și-au imaginat ei că ar arăta coperta și ce titlu i-ar da cărții, în funcție de pasajul citit. La final, așază volumul undeva la vedere, unde să fie înconjurat de toate desenele copiilor.
(Clasele I-VI)

Cititorii de Mâine
Elevii claselor I-VIII ar putea să creeze propriile povești, cu ilustrații viu colorate cu tot, pe care apoi să le lamineze și să le transforme în mini-cărți. Acestea ar putea fi oferite în dar în maternități mamelor ce abia au născut, dimpreună cu o scrisoare în care le este explicată importanța cititului pentru viitorul copiilor lor.

Unde în lume?
Înmânează fiecărui elev o hartă a lumii. De fiecare dată când elevul citește o carte, trebuie să coloreze pe hartă țara unde fie s-a născut scriitorul, fie are loc acțiunea cărții. Elevul care colorează cele mai multe țări pe hartă primește un premiu.
(Clasa a IV-a)

Două personaje se întâlnesc
Pune elevii doi câte doi să-și aleagă personajul preferat. Dă-le temă de casă să scrie o poveste împreună în care cele două personaje din povești diferite se întâlnesc. Apoi, pune-i să joace acea poveste în fața clasei.
(Clasa a V-a)

Continuarea ideilor în articolul de pe hyperliteratura.ro

Sursa foto

Related Posts

Leave a Reply