Divers Internațional Noutăți

Fiul Principesei Ileana a României trimis în judecată pentru distrugerea conacului din Poieni

Fiul Principesei Ileana a României şi al arhiducelui de Habsburg este trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi într-un dosar de distrugere. Potrivit anchetatorilor, Dominic Lothringen de Habsburg nu a avut grijă de conacul din Poieni, care i-a fost retrocedat, potrivit mediafax.ro

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi l-au trimis în judecată pe nepotul Regelui Ferdinand, Dominic Lothringen de Habsburg, într-un dosar de distrugere. Acesta este acuzat că a lăsat în paragină conacul din Poieni din judeţul Iaşi, care i-a fost retrocedat în urmă cu 12 ani. Practic, nepotul Regelui Ferdinand a lăsat clădirea de patrimoniu să se dărâme şi, pentru că nu era păzită, s-a furat aproape tot ce se putea lua.

În lista clădirilor de patrimoniu din Iaşi, conacul din Poieni apare ca „Ansamblul Spitalului” şi este monument de categoria B. În total, erau patru clădiri, care din 1947 şi până când au fost retrocedate moştenitorilor Principesei Ileana, în 2007, au fost în administrarea statului, acolo fiind o secţie exterioară a Spitalului de Copii din Iaşi.

„Nu numai că a fost distrus monumentul, dar s-au tăiat şi copacii, şi florile, şi toată vegetaţia, adică a fost, după părerea mea, ca o furtună, au devorat acest monument şi împrejmuirile lui”, a declarat Virgil Băbâi, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Iaşi. Din cele patru clădiri ale proprietăţii nu a mai rămas nimic, iar în locul acestora acum este un teren plin de buruieni.

Related Posts

Leave a Reply