Cultural Internațional Noutăți

SHORT. Festival de proză scurtă la Cărturești Chișinău. Află ce program propun organizatorii

În perioada 7-9 noiembrie la Chişinău se testează forța și viteza prozei scurte. La împlinirea a 19 ani, librăriile Cărturești din București aduce şi la Chișinău 8 scriitori, care vor îmbina pasaje inedite cu muzică și conversații despre cât de concentrate și intense sunt povestirile.

Organizatorii promit o călătorie din lumea digitală în cea prozastică, din online în offline, ne îndeamnă să închidem telefoanele și să deschidem cărțile. Încearcă să readucă la viață obiceiul cititului zilnic. Cred că efervescența prozei scurte poate atrage tineri cititori de partea lecturii, la fel cum îi poate motiva pe cei care nu mai au același timp pentru a-l dedica acestei activități.

Dintre toate genurile literare, proza scurtă era ultimul rămas fără festival. De câţiva ani există o revistă – Iocan – dedicată exclusiv genului şi care acordă acum un premiu celei mai bune cărţi de proză scurtă a anului, astfel că doar un festival mai lipsea pentru a celebra cum se cuvine acest gen aflat încă în penumbra romanului. Festivalul de proză scurtă SHORT vine să demonstreze măreţia acestui gen considerat minor din prejudecată sau ignoranţă: în 5 oraşe româneşti (inclusiv Chişinău), vor avea loc concomitent 11 seri de lecturi şi discuţii la care vor participa 33 de prozatori, deopotrivă debutanţi şi maeştri recunoscuţi ai genului. O desfăşurare amplă care arată că forţa narativă este cu proza scurtă! (Marius Chivu, coordonator proiect)
Programul primei ediții SHORT Chişinău arată astfel:

CHIŞINĂU, Shopping Malldova, ora 19:00

joi, 7 noiembrie

moderator Alexandru Bordian

Dan Pleşa

Bogdan Munteanu

Marian Ilea

vineri, 8 noiembrie

moderator Lucia Ţurcanu

Florin Iaru

Ion Pleşa

Dumitru Crudu

Pauze muzicale scurte și intense: Laurențiu Coțaga

SHORT. Festival de Proză Scurtă este organizat de Cărturești.

Cu sprijinul: Iocan, Liliac, Orygyns Specialty Coffee,  Radio România Cultural.

Parteneri: Editura Polirom, Editura Humanitas, Curtea Veche Publishing, Editura Nemira, Vellant, Herg Benet, Tracus Arte, ART, Paralela 45, Brumar.

Related Posts

Leave a Reply