Cartea de la Bibliotecă Noutăți

Recomandare de carte SF. Noutăți editoriale de la târgul de carte science fiction și fantasy, „Final Frontier“, București

La finalul acestei săptămâni s-a încheiat a șaptea ediție a singurul târg de carte SF&F, Final Frontier. Ca de obicei, și anul acesta cititorii au fost întâmpinați cu o mulțime de cărți, descoperind o serie de noutăți, dintre care unele s-au lansat chiar în cadrul târgului de la București.

Cu această ocazie am ales câteva titluri recomandate de  jurnalul-unei-cititoare.ro

Copiii timpului de Adrian Tchaikovski – editura Nemira

Ultimii supraviețuitori ai Pământului au scăpat cu greu din lumea lor muribundă și caută supraviețuirea printre stele. Pe urmele unor strămoși îndepărtați, descoperă o adevărată comoară: o planetă terraformată, pregătită pentru ei. Dar în lungul timp care s-a scurs până au ajuns aici,  planeta a fost ocupată, iar refugiul paradiziac a devenit un coșmar. Două civilizații sunt pe cale să se confrunte pentru a supraviețui. Care se va dovedi adevărata moștenitoare a noului Pământ?

Stația centrală de Lavie Tidhar – editura Nemira

Stația Centrală este legătura interplanetară între un Tel Aviv în permanentă transformare, o arenă de realitate virtuală și coloniile spațiale pe care oamenii au fugit de sărăcie și războaie. O diaspora de un sfert de milion de oameni trăiește la baza acestei stații spațiale, unde diversele culturi se amestecă în viată reală și în realitatea virtuală, într-un mozaic al postumanității: vampiri de date infectați de Codul Nosferatu, robotniki – foști soldați –, copii creați prin inginerie genetica și „mutilații“, care decid să trăiască fără tehnologie. Peste toate planează Alterii, entități extraterestre care folosesc Conversația – un flux cvasitelepatic de milioane de voci.

Mâna stângă a întunericului de Ursula K LeGuin – editura Nemira

Un ambasador uman este trimis pe Gethen, o lume extraterestră unde nu există prejudecați de gen, iar biologia androgină elimină problema dominației masculine și a supunerii feminine. Scopul lui e integrarea Gethenului într-o comunitate intergalactică în continuă expansiune. Însă pentru asta trebuie să concilieze propriile prejudecăți cu strania societate pe care o întâlnește.

Silozul de Hugh Howey – editura Nemira

În mai puțin de cincizeci de ani, lumea se va schimba. Se dezvoltă primii naniți, roboți medicinali mai mici decât celulele umane care pot diagnostica și repara și care se pot reproduce. În același an se descoperă o pastilă care poate șterge orice amintire legată de un eveniment traumatic din viața cuiva. Omenirea descoperă în același timp modalitatea prin care se va autodistruge, precum și modalitatea prin care să uite complet că a făcut-o. Câțiva știu însă ce urmează. Se pregătesc și încearcă să se apere. Pleacă pe un drum fără întoarcere, un drum spre dezastru. Un drum sub pământ. Istoria silozului se dezvăluie și viitorul începe.

Cruciada secretă (Assasin’s Creed #3) de Oliver Bowden – editura Paladin

Lupta pentru putere nu a fost niciodată mai înverșunată ca acum, când nouă inamici amenință pacea căutată de Asasini, nouă ținte… nouă vieți pentru una singură. Destinul lui Altair este să folosească puterea promisă de Mărul din Eden pentru a învinge în conflictul străvechi dintre Asasini și Templieri.

Arlequine de George Cornilă – Crux Publishing

George Cornilă nu scrie o carte, ci scrie o călătorie. Un drum cu suișuri și coborâșuri, cu rotocoale, opriri, treceri fulgerătoare prin pasaje ale viitorului sau pe sub poduri ale trecutului, salturi din realitate spre o lume fantastică și invers, întoarceri în sine – și acestea călătorii, și încă bogate, voluptoase. Călătorești în spații vaste, aproape pe fiecare continent, în timpuri îndepărtate până spre viitor, călătorești în cuvinte – căci cuvintele reprezintă una dintre cele mai frumoase însușiri ale acestor povestiri. Cuvinte uitate, cuvinte rare, cuvinte noi, înșiruiri de descrieri apocaliptice sau planturoase, toate acestea agățate de firul fin al narațiunii care te lasă, uneori, să termini tu povestea, așa cum ai imaginat-o. Arlequine este cartea pe care o citești în seri vântoase, așteptând primăvara.

Moarte în clan de Ken Bruen – Crime Scene Press

Jack Taylor se întoarce în Galway. De data aceasta, un bărbat misterios poreclit Coșarul îl convinge să investigheze un caz pe care „cetățenii pioși” preferă să-l treacă sub tăcere. Al doilea roman din seria care l-a consacrat pe scriitorul Ken Bruen.

Galaxia Sudică 4: Agora și cronautul de Aurel Cărășel – editura Tritonic

Pas cu pas, Aurel Cărășel ne poartă tot mai departe prin universul Galaxiei Sudice, un proiect ambițios în cadrul căruia creionează o ipotetică istorie a viitorului omenirii. Cel de-al cincilea volum cuprinde 3 povestiri: Agora și cronautul / Cavernele Cassinni / Enigmă și miracol, la 12 kilometri punct vertical deasupra lui Ukert

Cartea interviurilor SF de Lucian-Vasile Szabo – editura Tritonic

Volumul reunește în paginile lui 33 de interviuri cu autori și editori implicați, într-un fel sau altul, în bunul mers al mișcării science-fiction din România. Câteva dintre personalitățile inserate în cuprins nu mai sunt printre noi, unii autori au în spate cariere lungi, cu o activitate de decenii în SF-ul românesc ori în domenii conexe, iar alții s-au afirmat în ultimii ani cu proze viguroase. Dialogurile au fost concepute oarecum neconvențional, pentru a oferi informații despre activitatea fiecărui intervievat în parte, dar și pentru a le stârni imaginația cu provocări despre evenimente și posibilități surprinzătoare.

Dincolo de ziduri de Teodora Şerbănescu – editura Tritonic

Un grup de războinici scapă cu viață când satul le este distrus de niște creaturi de legendă, cunoscute sub numele de amoni. Urmăriți de aceștia, supraviețuitorii pornesc spre o cetate ale cărei ziduri se spune că i-ar putea proteja. Dar drumul e presărat cu numeroase primejdii, iar prietenii și dușmanii sunt greu de deosebit în acele vremuri tulburi. La debutul ei, Teodora Șerbănescu ne oferă un roman fantasy plin de aventură și suspans.

Povesti din Taramurile Interzise și Povestile Oamenilor de Aurel Cărășel – editura Pavcon

Ca orice carte scrisă mai întâi cu sufletul și abia după aceea cu mintea, și aceasta pe care ai onoarea deosebită să o ții în mâinile tale – precum și celelalte de dinainte si cele care-i vor urma, fiindcă seria, te ”avertizăm” de pe-acum, e lungă și împlinitoare! – are darul ascuns de a te transpune, pe nebăgate de seamă, într-un univers paralel cu realitatea; citind, te vei trezi adesea auzind un gând ascuns care-ți șoptește insidios să nu mai pleci niciodată de la poalele Muntelui Golia. Și-ți vei dori, din ce în ce mai mult, din ce în ce mai puternic, să te însoțești cu eroii acestor povești minunate, să deții puterile lor neobișnuite și să trăiești, la propriu, aventurile băsmuite cu atâta sevă scriitoricească de Aurel Cărășel. O mirare copilărească te va cuprinde atunci și vei percepe, vag, undeva la limita conștiinței, că falduri peste falduri de povești se aștern peste tine și… îți place. E o senzație pe care o vei resimți indiferent de vârstă, fiindcă acolo, în suflet, copilul din tine abia așteaptă să citească povești noi, încântătoare, pentru a se putea bucura încă o dată că există miracole.

Cumulonimbus pe cerul Atlantidei de Aurel Cărășel – editura Pavcon

O carte în care vei putea recunoaște, la un nivel concentrat, măiestria scriitoricească a unuia dintre cei mai prolifici autori români ai genului. Volumul ”Cumulonimbus pe cerul Atlantidei”, te va încânta cu povestiri scurte împărțite în patru tematici, care mai de care mai promițătoare si mai pline de idei fascinante.

Duetul nostru întunecat de Victoria Schwab – Herg Benet

Lumea se află în pragul distrugerii. Iar ei, la fel. Lui Kate Harker nu îi este teamă de monștri. Îi vânează. Și se pricepe al naibii de bine la asta. August Flynn și-a dorit cândva să fie uman. Dar are un rol de jucat. Și îl va juca, indiferent de consecințe. Lupta a început. Monștrii câștigă. Kate va trebui să se reîntoarcă în Verity. August va trebui să îi permită să intre. Și un nou monstru așteaptă ‒ unul care se hrănește din haos și aduce la suprafață demonii interiori ai victimelor sale.

Demoni de Laura Nureldin – Herg Benet

La împlinirea vârstei de 16 ani, Lisa Whelan primește un cadou care îi va schimba viața; acesta sosește într-o micuță cutie de catifea, însă cuprinde puterea unui întreg neam de vrăjitoare – strămoșii ei, de care nu aflase până atunci. Cel care o va iniția în arta vrăjitoriei este Yadiel, un demon enervant care și-a dedicat întreaga sa viață protejării familiei Lisei, chiar din vremurile în care s-au născut primele vrăjitoare Whelan, cu mii de ani în urmă. Totuși, noile puteri ale tinerei fete declanșează alte forțe, mult mai întunecate decât și-ar fi putut imagina vreodată…

Aviatoarea de Sandra Coroian – Quantum Publishing

Aviatoarea Süre Vanay pornește în cea mai importantă misiune a vieții sale, care o poate propulsa spre un nivel mai înalt în rândul aviatorilor din Naram. Misiunea stranie pe care o primește, de a livra un mesaj la o adresă neștiută de nimeni, aflată la baza muntelui Histo, o trimite pe Süre într-o călătorie de neuitat.

Fragment preluat de pe Jurnalul unei cititoare.

Related Posts

Leave a Reply