„Colecţionarul” în regia Danielei Burlaca desemnat cel mai bun spectacol dramatic la Gala Premiilor UNITEM
Cea de-a XVII-a ediție a Galei Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova și-a desemnat câștigătorii. Ceremonia de înmânare a premiilor a avut loc ieri seară în incinta Teatrului Național „Mihai Eminescu, informează MOLDPRES.
În cadrul festivității, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc a decernat Premiul Mare pentru cel mai bun spectacol dramatic – „Colecţionarul” de John Fowles, în regia Danielei Burlaca, montat la Teatrul ,,Geneza ART”.
Potrivit președintelui UNITEM Alexandru Grecu, în cadrul ediției a XVII-a a Galei Premiilor UNITEM au fost acordate 38 de premii. Premiul pentru cel mai bun rol feminin a fost acordat Danei Ciobanu, pentru rolul Mihaela, spectacolul „Invitaţie la vals”, Teatrul Geneza ART, iar premiul pentru cel mai bun rol masculin l-au primit actorii Serghei Vokulovskii, pentru rolul François, spectacolul „Ужин дураков” de Francis Veber, Teatrul de Dramă și Comedie ”Nadejda Aronețkaia” din Tiraspol, şi Alexandru Pleşca, pentru rolul Alexandr Tarasovici Ametistov din spectacolul „Casa Zoikăi”, Teatrul Național “Mihai Eminescu”. Cu premiul special al juriului a fost apreciat spectacolul „Дорогая Памела”, regia Tural Mustafaev, Teatrul Găgăuz „Dumitru Tanasoglu”, Ceadâr-Lunga.
Cele mai bune spectacole pentru copii au fost desemnate „Harap alb”, regia Toma Hogea, Teatrul Municipal de Păpuşi „Guguţă” și „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele”, regia Aurelian Bălăiţă, Teatrul Republican “Luceafărul”. Premiul pentru cea mai bună lucrare regizorală a fost obținut de Vitalie Drucec, pentru spectacolul „Casa Zoikăi”, Teatrul Național “Mihai Eminescu”, iar premiul special pentru creație în teatrul liric de Vladimir Zaklikovschi, solist, Teatrul Naţional de Operă şi Balet “M. Bieşu”.
De asemenea, au fost acordate și alte premii. Pentru Gala Premiilor UNITEM-2018 au fost vizualizate și monitorizate circa 32 spectacole de teatru. Scopul acestui eveniment, organizat anual în luna martie, este stimularea creativităţii, susţinerea tinerilor talente și promovarea celor mai bune realizări în arta teatrală.