A fost inaugurat Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret la Centrul Expozițional ”MOLDEXPO” din capitală
Cea de-a XXII-a ediție a Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, care se va desfășura în perioada 19-22 aprilie în R. Moldova, a fost inaugurată astăzi la Centrul Expozițional ”MOLDEXPO” din capitală. La ediția din anul curent participă 150 de edituri din R. Moldova, România, Franța, China, Germania, Kazahstan, Lituania, Polonia, Rusia și Ucraina, informează MOLDPRES.
Președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a afirmat că una dintre semnificațiile Salonului este unirea spiritualității românești. ”Sub semnul Salonului se vor produce mai multe acțiuni culturale de anvergură. De fapt, Salonul a devenit demult un simbol cultural al Chișinăului”, a accentuat Arcadie Suceveanu.
Scriitorul Iulian Filip a menționat că n-a lipsit la niciuna dintre cele 22 ediții ale Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, care este unul dintre cele importante evenimente culturale de acest gen din Europa de Est. Totodată, președintele Uniunii Editorilor din Moldova, Gheorghe Prini a specificat că ediția din acest an se desfășoară sub semnul Centenarului Unirii și tocmai de aceea Editura ”Știința”, al cărui director este a venit cu mai multe cărți care reflectă tematica respectivă.
După inaugurarea Salonului, a avut loc un eveniment special din cadrul programului „Ascultă povestea mea preferată”. Masanobu Yoshii, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, a citit copiilor două povești japoneze și a discutat cu ei despre rolul cărții în viața sa.
Pe lângă standurile editurilor și distribuitorilor de carte, vor putea fi vizitate mai multe expoziții: expoziţia vizuală „Centenarul Unirii Basarabiei cu Țara” a Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, expoziția de artă „Din străbuni am moștenit” a copiilor de la Centrul Republican pentru Copii și Tineret „ARTICO” și expoziția „Cărțile adună prietenii”, care va include cărțile scriitorilor din România, Lituania, Rusia, Ucraina, Belarus, Azerbaidjan, Kazahstan, invitați la Salon.
Evenimentul este organizat de secția națională a Republicii Moldova a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă”, Uniunea Editorilor din R. Moldova, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Primăria Municipiului Chișinău, Comisia Națională pentru UNESCO a R. Moldova și alte instituții de cultură. Acesta se va încheia pe 22 aprilie cu decernarea premiilor.