O carte pe zi

O carte pe zi. „Prima secunda”, de Vlad Roman

Debutat în 2016 cu un roman excelent (Cît mai aproape de tine, Editura Univers), Vlad Roman (n. 1981) revine anul acesta cu un al doilea-impresionant-roman, Prima secundă (publicat la aceeaşi editură). Vlad Roman este, cu siguranţă, unul dintre cei mai buni tineri scriitori din literatura actuală şi acest nou roman vine să confirme, dacă mai era nevoie, maturitatea şi rafinamentul scriiturii sale. Dacă romanul de debut jongla cu referinţe la romanul psihologic de tip Virginia Woolf sau la tehnici naratologice de tip Mircea Nedelciu, cel de-al doilea schimbă complet registrele şi referinţele- e un roman plasat în secolul al XVI-lea, în Linz, printre maeştri ceasornicari şi matematicieni renumiţi, cu o intrigă poliţistă à la Umberto Eco, aşa referinţe găsim în Observator Cultural.

Acţiunea se petrece, aşadar, prin 1581, în Sfântul Imperiu traversat dinspre sud către nord, în Linz, de către doi matematicieni, Clavius şi mai tînărul Antonio (veronez), acesta din urmă nepotul de frate al unui alt matematician vestit (dar care murise), italianul Luigi sau Aloysius Lilius (cu numele latin), cel ce reuşise, prin calcule matematice de excepţie, să corecteze erorile calendarului religios şi să redacteze un manuscris ce urma să fie oficializat de către Vatican: e surprinsă, cu alte cuvinte, trecerea oficială de la calendarul iulian la calendarul gregorian, mult mai fidel în raport cu fenomenele astronomice.

Doi tâlhari, o mulțime de maeștri ceasornicari, matematicieni, un pictor, ucenici, servitoare, un manuscris și copia lui participă cu toții, pe durata a zece zile abrupte, la semnarea, modificarea și copierea actului în baza căruia calendarul gregorian urmează să-l înlocuiască pe cel iulian. Intrigile politice se amestecă cu discursul moral în atelierele ceasornicarilor și pe străzile umede de ceața Dunării. Într-o noapte, pe o asemenea ceață, cineva este ucis. Peste toate astea se suprapun povești în ramă, parabole și imagini, descrieri de ceasuri, de orare și tablouri ciudate, plus o mulțime de întrebări despre natura timpului, a imaginii, a identității și a speranței. Va fi prins criminalul? Cum arată ochii lui? Cine e el?

Şlefuit cu migală precum miniaturile orientale (invocate adesea), Prima secundă (titlu ce reproduce o sintagmă recurentă în carte) e un roman rafinat şi erudit, hieratic şi teoretic, un splendid roman al timpului, cu un discurs perfect controlat, ce impune un romancier de o forţă incontestabilă, menţionează la final Adina Diniţoiu

Cartea poate fi comandată pe elefant.md

Related Posts

Leave a Reply