Biblioteca „A. Mickiewicz” invită la o aventură poloneză. Descoperă Polonia, petrece timpul frumos, câștigă premii. Detalii despre eveniment de la Oxana Andreev, șefa filialei
Biblioteca de cultură și literatură polonă „A. Mickiewicz” se pregătește de o nouă aniversare, Ziua Bibliotecii. Cu această ocazie am discutat cu Oxana Andreev, șefa filialei, care ne-a dezvăluit mai multe detalii despre proiectele implementate pe parcursul anilor, dar și despre programul evenimentelor de Ziua Bibliotecii din această săptămână.
– Dna Directoare, în scurt timp urmează să sărbătoriţi Ziua Bibliotecii de cultură și literatură polonă „A. Mickiewicz”. De când şi cum a apărut ideea de a fi o bibliotecă de cultură şi literatură polonă în oraşul Chişinău?
– Ideea deschiderii la Chişinău a Bibliotecii de cultură şi literatură polonă „A. Mickiewicz” îi aparţine Excelenţei Sale, Domnului ex-Ambasador al Poloniei în R. Moldova, Piotr Marciniak, fiind lansată încă în 2005. Proiectul a fost susţinut de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, la acel moment în frunte cu Lidia Kulikovski şi aprobat în baza Deciziei Departamentului Cultură al Primăriei Chişinău nr. 219/01-15 din 28.09.2005. A finanţat proiectul „Wspolnota Polska” (Varşovia)-organizaţie care susţine etnia poloneză în alte ţări ale lumii. Reparația a durat 2 ani și în 2007, la 11 noiembrie (Ziua Independenței Republicii Polonia), biblioteca a fost deschisă.
În acest an, unul aniversar pentru polonezi – se împlinesc 100 de ani de la redobândirea independenței a Republicii Polonia- biblioteca polonă va sărbători 11 ani.
– Câte cărţi în limba polonă aveţi acum în fondul Bibliotecii şi cine sunt principalii donatori?
La moment, colecția de carte polonă constituie puțin peste 2000 de exemplare. Din ele fac parte cărți în limba polonă, scrise de polonezi; cărți ale autorilor polonezi traduse în limba engleză, rusă, română, dar și cărți din literatura universală traduse în limba polonă.
Referitor la donatori, ei au fost și sunt: Ambasada Republicii Polonia, Ambasadorii, oaspeții bibliotecii, partenerii, utilizatorii, colegi bibliotecari. Unii Ambasadori ne-au oferit cărți, chiar din biblioteca lor personală.
Printre oaspeții care au pășit pragul bibliotecii se numără și Președintele Poloniei (2012), Bronislaw Komorowski, care, de asemenea, ne-a oferit o donație consistentă de carte polonă.
– Dacă am vorbit de cărţi, presupunem că sunt şi cititori dornici să-l citească pe Henryk Sienkiewic în original, cine este, de obicei, cititorul de carte poloneză?
Desigur că avem cititori dornici să-l citească pe Henryk Sienkiewicz, sau pe Adam Mickiewicz, sau Stanislaw Lem, Witold Gombrowski, Olga Tokarczuk și mulți alții. Și acești cititori nu sunt neapărat de origine poloneză, sunt doar amatori de carte, de lectură. Evident că avem și utilizatori polonezi, care preferă să recitească autorii preferați, sau caută titluri noi.
– Ce proiecte de anvergură aţi implementat până acum şi ce urmează? În contextul sărbătorii care urmează să o aveţi, ce evenimente aţi pregătit pentru cititori?
Biblioteca noastră este una dintre filiale Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, instituție care mereu a pus un accent important pe creativitate și inovație. În activitatea filialei noastre ne străduim să oferim utilizatorului un „meniu” divers, interesant, util și care răspunde necesităților lor. Ce ține de proiecte, îmi place să cred că au fost multe bune. În biblioteca noastră au avut loc și maratoane, și târguri, lecturi publice, teatru, workshop-uri. Cert e faptul că pentru a le înțelege mai bine, trebuie fii parte a lor, adică să participi.
Iar la cei 11 ani ai bibliotecii, invităm utilizatorii să ne însoțească într-o aventură poloneză. Participând, vor avea posibilitatea să descopere Polonia, să petreacă timpul frumos, ba chiar să câștige și premii.
– Aţi fost în vizite de studiu în diferite oraşe din Polonia, v-a impresionat ceva şi aţi implementat sau intenţionaţi să implementaţi şi în Chişinău?
Într-adevăr, am avut ocazia să vizitez câteva orașe din Polonia, inclusiv și biblioteci. Bineînțeles că am văzut diverse, începând cu cele clasice și finalizând cu proaspăt renovate. Sunt multe asemănări cu bibliotecile noastre, dar totuși am văzut și unele lucruri care mi-am dorit să le avem sau să le implementăm și noi. Și aici am în vedere spații frumoase, cu multe accesorii utile, cu mobilă multifuncțională. Am împrumutat și unele idei, care poate nu le-am realizat întocmai, dar le-am adaptat după necesitățile noastre. Și a ieșit frumos.
Amintim că Ziua Bibliotecii de cultură și literatură polonă „A. Mickiewicz” va avea loc pe 8 noiembrie 2018, cu începere de la ora 15.00. Alte detalii pot fi urmărite pe site-ul bibliotecii blogpolonistica.wordpress.com