Internațional Noutăți Premiul Femina

Premiul Femina acordat pentru un roman care revine asupra atentatului de la Charlie Hebdo

În Franţa începe sezonul premiilor literare. Seria a fost deschisă luni 5 noiembrie prin decernarea premiilor Femina. Principalul laureat este scriitorul Philippe Lançon pentru un roman în care revine asupra atentatului de la Charlie Hebdo. Un roman tulburător despre dificultatea de a se reconstrui psihologic după un atentat, pentru că Philippe Lançon a fost rănit în cursul atacului, dar a scăpat cu viaţă. Philippe Lançon şi-a intitulat romanul “Le Lambeau” adică Zdreanţă, transmite rfi.ro

Acest roman apărut la Editura Gallimard este deja un mare succes de librărie şi s-a vândut pînă acum în peste 110 000 de exemplare. El nu a fost însă reţinut pe lista candidaţilor premiului Goncourt, cel mai prestigios în Franţa. Bernard Pivot, preşedintele juriului care decernează premiul Goncourt consideră că romanul lui Philippe Lançon are toate calităţile, că este unul dintre cele mai bune romane apărute anul acesta, doar că… nu este unul de ficţiune. Ori, premiul Goncourt a fost creat pentru a recompensa o operă ieşită din imaginaţia unui scriitor.

Premiile Femina recompensează anual şi câte un roman străin, iar anul acesta laureatul este romanciera americană Alice McDermott pentru un roman intitulat “Ora a noua”, apărut la Editura “La table ronde”. Premiul Femina pentru eseu îi revine lui Elisabeth de Fontenay pentru o lucrare intitulată “Gaspard la nuit”, apărută la Editura Stock.

Mult aşteptatul Goncourt va fi decernat miercuri. Pariurile literare îi sunt favorabile scriitorului David Duop pentru un roman în care evocă primul război mondial.

Credit foto: Christophe Archambault /AFP

Related Posts

Leave a Reply