Lansări de carte Noutăți

Albumul de fotografii „1918 când s-a făcut România Mare” de George Damian, lansat la Biblioteca Națională

Un album cu 200 de fotografii din arhivele naționale ale României care ilustrează parcursul României din anul 1916 și până în anul 1920 se regăsesc într-un album. Acesta se numește „1918 când s-a făcut România Mare” și este o creație a jurnalistului și istoricului român George Damian. Albumul a fost lansat la Biblioteca Națională a Republicii Moldova luni, 17 decembrie.

Autorul albumului spune că fotografiile selectate ilustrează participarea României în primul război mondial și evenimentele care au dus la crearea României Mari, în anul 1918. George Damian spune că din arhivele naționale ale României a digitizat în jur la 2400 de imagini, din care a făcut o selecție de 200 de fotografii care să ilustreze modul în care s-a realizat unirea românilor în anul 1918, potrivit IPN.

„Există în spațiul virtual un număr limitat de fotografii care ilustrează evenimentele acestor ani și ideea a fost de a mări acest număr de fotografii în spațiul online. Fotografiile pot fi utilizate de oricine. Am mers după criteriul cronologic. Editarea albumului a durat în jur de două luni, iar selectarea – aproape patru luni”, a spus George Damian.

Potrivit lingvistului Vlad Pohilă, George Damian este un bun cunoscător al realităților din Republica Moldova și a istoriei neamului. „Albumul este de o necesitate mare, stringentă chiar, pentru că la noi, deși se scrie și se vorbește mult, mai sunt mulți pradă falsificărilor sovietice, că ar fi fost un act de inechitate, că România ne-ar fi ocupat abuziv. Albumul este admirabil, fotografii de epocă, unice, reproduceri de documente, hărți, tot ce trebuie pentru a fi convingători în a etala un adevăr istoric”, a spus Vlad Pohilă.

 

Related Posts

Leave a Reply