Cele mai reprezentative creații în literatură și artă din 2018 premiate în cadrul unei gale organizate cu prilejul Zilei Naționale a Culturii
Cele mai reprezentative creații în domeniul literaturii, teatrului, muzicii, coregrafiei, artelor plastice, biblioteconomiei, restaurării, conservării patrimoniului cultural și al muzeografiei în anul 2018 au fost premiate în cadrul unei gale organizate cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, la Palatul Republicii.
Premiul „Ștefan Ciobanu” în domeniul conservării patrimoniului cultural și al muzeografiei a fost acordat grupului de restauratori – Gheorghe Bulat, Petru Druță și compania de construcții Eurostil Construct SRL, director Angela Scerbina- pentru activitatea prodigioasă în domeniul restaurării patrimoniului cultural construit, relatează IPN. Același trofeu a fost decernat Nataliei Golenco pentru salvgardarea patrimoniului cultural național și restaurarea la un nivel excepțional a operei de artă universală portretul împărătesei Elisabeta (1859).
Premiul „Gavriil Muzicescu” în domeniul muzicii a fost acordat compozitorului Marian Stârcea pentru merite deosebite și aport considerabil la promovarea și dezvoltarea domeniului muzical național. De același premiu s-a învrednicit și interpreta Nelly Ciobanu pentru înaltă prestație artistică și promovarea imaginii Republici Moldova pe plan național și internațional. Un alt laureat este prim-dirijorul orchestrei Ansamblului de dansuri populare „Joc”, Vasile Goia, care a primit premiul pentru înalte calități profesionale și promovarea imaginii Republici Moldova pe plan național și internațional.
Premiul „Mihai Grecu” în domeniul artelor plastice a fost oferit lui Valeriu Vânagă pentru activitatea de creație excepțională, dezvoltarea și promovarea artelor plastice. Premiul „Constantin Stere” în domeniul literaturii a fost acordat Anei Rapcea pentru volumul de versuri „Când lumina se clatină”. Premiul „Alexandru Fetco” pentru cel mai bun manager în domeniul culturii a ajuns la Andrei Locoman, director general al OCI „Moldova-Concert” pentru contribuția esențială în promovarea valorilor culturale și organizarea activităților culturale de amploare.
Premiul „Ion Madan” în domeniul biblioteconomic și bibliografi a fost acordat Elenei Harconița, directoarea Bibliotecii științifice a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți pentru activitatea prodigioasă în domeniul. Premiul „Valeriu Cupcea” în domeniul artei teatrale a fost oferit Angelei Ciobanu pentru înalte calități profesionale, spectacole premiate la nivel național și internațional.
Premiul „Gheorghe Cincilei” în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media a fost oferit grupului editorial al Revistei Moldova – Mihai Potîrniche, Simion Zamșa, Liliana Cerga – pentru promovarea imaginii culturale în mass-media. Premiul „Isidor Burdin” în domeniul patrimoniului imaterial a fost acordat Mariei Iliuț, conducătoarea Formației folclorice „Crenguța de Iederă”, pentru promovarea valorilor culturale naționale prin intermediul festivalurilor naționale și internaționale.
Un nou premiu, instituit la această ediție, este în domeniul educației artistice. De acesta s-a învrednicit Natalia Corcodel, directoarea Liceului internat republican de muzică „Serghei Rahmaninov”, premiul fiind acordat pentru succese remarcabile în procesul educației artistice. Pentru succese remarcabile în educarea și promovarea tinerilor pianiști, același premiu a fost oferit Larisei Jar, profesoară de pian la Liceul internat republican de muzică „Ciprian Porumbescu”. Trofeul a ajuns și la Irina Bogataia, directoarea Școlii de Arte „Alexei Stârcea” din Chișinău, fiind acordat pentru succese remarcabile în procesul educației artistice.
„Dragi prieteni, probabil că nu întotdeauna înțelegem până la sfârșit, cât de privilegiați suntem să avem asemenea artiști printre noi. Vorbesc despre cei care sunt aici în sală, vorbesc și despre cei care au evoluat până acum în această scenă”, a declarat ministra Monica Babuc, prezentă la eveniment.
Ministra a mai spus că astăzi, de ziua lui Mihai Eminescu, este sărbătorită și Ziua Națională a Culturii și acest fapt subliniază importanța fenomenului culturii în viața spirituală a națiunii și raportarea ei la valoarea estetică generică, esențială, care este literatura, poezia, publicistica și toată opera pe care a lăsat-o Mihai Eminescu.
Rubrică susţinută de magazinul online www.comenzi.md
Redactor: Angela Barbaiani