Autori din Republica Moldova Lansări de carte Noutăți Noutăți editoriale

Lansare album: Arta tradițională din Republica Moldova. Traditional art from Republic of Moldova, de Varvara Buzilă, ediție bilingvă în limba română și engleză

Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău va găzdui lansarea albumului Arta tradițională din Republica Moldova. Traditional art from Republic of Moldova,  de Varvara Buzilă, ediție bilingvă în limba română și engleză, apărut la Editura Cartier. Cartea a apărut cu suportul financiar al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova.

Alături de autor vor participa, etnograful Dorina Onică, președintele Uniunii Meșterilor Populari Dumitru Constandachi, artistul  plastic Ghenadie Popescu şi scriitorul, redactorul-șef al Editurii Cartier, Em.Galaicu-Păun. Evenimentul va avea loc miercuri, 6 februarie, la ora 18.15, la Librăria din Centru, bd. Ștefan cel Mare, nr.126 din Chișinău.

„Fiecare dintre noi are pasiunea călătoriilor, exprimată prin dorul de a cunoaște și a admira locuri, monumente, tradiții, obiceiuri, bucate de o încărcătură simbolică aparte. Călătoriile pot fi reale, dar și imaginare. Adeseori, acestea din urmă au rol de inițiere și, ulterior, ne motivează să ne pornim la drum pentru a trăi cu adevărat bucuriile călătoriilor. Inițierea în spațiul, timpul, comunitățile și valorile pe care urmează să le vedem este pe deplin benefică în acest sens. O călătorie poate fi anticipată de un pliant, o hartă a locurilor remarcabile și, de ce nu, de o carte precum cea pe care o citiți acum.” (Varvara Buzilă)

Varvara Buzilă s-a născut la 19 noiembrie 1955 în satul Trebujeni, raionul Orhei.  A studiat la Facultatea de Jurnalism, Universitatea de Stat din Chișinău (1975-1980). A susținut doctoratul în filologie, specialitatea folclor, la Universitatea „Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (1998). Este autoarea cărților: Pâinea: aliment şi simbol. Experienţa sacrului (Î.E.P. Ştiinţa, Chişinău, 1999; GastroArt, București, 2018), Costumul popular din Republica Moldova. Ghid practic (Chişinău, 2011), Covoare basarabene din patrimoniul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală / Bessarabian carpets. National Museum of Ethnography and Natural History (Institutul Cultural Român, Bucureşti, 2013) și a mai multor articole apărute în revistele științifice de profil referitoare la interpretarea semnelor și simbolurilor din cultura tradițională, obiceiuri și eticheta tradițională românească.

Arta tradițională din Republica Moldova. Traditional art from Republic of Moldova, de Varvara Buzilă poate fi cumpărată şi online pe shop.cartier.md/

Related Posts

Leave a Reply