Lansări de carte Noutăți Noutăți editoriale

„O călătorie în lumea de odinioară. Amintirile unui polonez din Basarabia” de Tadeusz Gaydamowicz, lansată la Biblioteca Națională a Moldovei

Cartea „O călătorie în lumea de odinioară. Amintirile unui polonez din Basarabia” de Tadeusz Gaydamowicz, editată de Ambasada Republicii Polone la Chișinău, a fost lansată joi la Biblioteca Națională a Moldovei. Autorul cărții, care are acum 96 de ani, a contribuit la păstrarea spiritului național al polonezilor din Moldova.

Prezent la evenimentul de lansare, ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk, a declarat că această cartea a fost editată în cadrul unui proiect de comemorare a centenarului redobândirii independenței Poloniei, cu sprijinul unui partener privat, relatează IPN. Cartea conține articolele decanului diasporei poloneze din Moldova, publicate anterior în revista diasporei polonezilor din Republica Moldova „Jutrzenka”. Volumul cuprinde șase articole scrise în perioada anilor 2000-2003, precum și o colecție valoroasă și extrem de interesantă de fotografii și documente din arhivele autorului.

„În textele sale povestește cum au ajuns polonezii pe meleagurile basarabene încă în perioada țaristă. După aia, descrie viața polonezilor în perioada interbelică. Aceste texte sunt publicate în limba poloneză și în limba română și fiecare poate să aibă acces la ele. Totodată, sunt publicate și mai multe poze din arhiva personală și prin intermediul acestora ne putem cumva imagina cum locuiau oamenii aici, în Basarabia”, a notat ambasadorul.

Elena Pintilei, directoarea Biblioteci Naționale, spune că lansarea acestei cărți se înscrie perfect în proiectul „Basarabenii în lume”, pe care îl desfășoară Biblioteca. Este funcția Bibliotecii de a readuce acasă operele patrioților și a compatrioților, iar în acest caz este vorba despre un basarabean de origine poloneză. „Această carte este foarte prețioasă prin faptul că conține foarte multe fotografii, care reflectă istoria Basarabiei, istoria localităților noastre și chiar o părticică a Basarabiei pe care noi o cunoaștem mai puțin – Basarabia polonezilor”, a mai spus Elena Pintilei.

Într-un mesaj video, Tadeusz Gaydamowicz a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în editarea acestei cărți, care reprezintă istoriile câtorva generații din familia sa, care a locuit în Basarabia. Autorul menționează că Moldova, odinioară Basarabia, este țara copilăriei sale – aici a venit pe lume, aici și-a petrecut copilăria liniștită și fericită. Aici i s-au format convingerile, conștiința națională, în familia poloneză în care tradițiile naționale, patriotice și religioase erau cultivate cu pietate.

„În tinerețe și mai târziu ca adult – deși viața nu m-a cruțat de diferite experiențe amare, cum ar fi refugiul, exilul, pericolele trăite în timpul războiului și după război, legate de repatriere, educație și modelare a vieții într-un mediu complet nou – întotdeauna îmi aminteam și continui să-mi amintesc cu nostalgie peisajele, natura, atmosfera, oamenii și obiceiurile din Moldova”, menționează autorul într-un pasaj din carte.

Cartea „O călătorie în lumea de odinioară. Amintirile unui polonez din Basarabia” a fost editată în cadrul celebrării centenarului recuceririi independenței Poloniei.

Rubrică susţinută de magazinul online www.comenzi.md

Redactor: Angela Barbaiani

Related Posts

Leave a Reply