Lansări de carte Noutăți Noutăți editoriale

Albumul bilingv „Arta tradițională din Republica Moldova”, semnat de doctorul în filologie Varvara Buzilă, lansat la Librăria din Centru

Albumul „Arta tradițională din Republica Moldova”, semnat de doctorul în filologie Varvara Buzilă, a fost lansat la Librăria din Centru din capitală.

Ediția bilingvă în limba română și engleză cuprinde peste 260 de pagini și include opt capitole: Meșterii populari și axa valorică a timpului, Interiorul casei – spațiu al obiectelor făcute manual, Obiecte făcute din fibre vegetale, Țesăturile din interior, Costumul popular de sărbătoare, Mărțișoarele – simboluri ale primăverii, Ouăle pascale și Masca și omul mascat, relatează Moldpres

În cadrul manifestării, Varvara Buzilă a menționat că această lucrare a fost scrisă pentru toți cei care au pierdut legătura cu satul, cu tradițiile, cu lumea obiectelor care ne-au format, ne-au motivat și ne-au scos în lume. „Unii nu au norocul să meargă acasă, să-și vadă casa părintească, alții trec pe lângă ea când se duc la Paștele Blajinilor, dar m-am gândit că există exemple mult mai elocvente pentru anumite situații și ar fi bine să fie scoasă o carte, în care fiecare dintre noi să-și regăsească și lumea copilăriei, și lumea adolescenței și cea a tinereții, și nu numai ca o retrospectivă a ceea ce suntem, ci înainte de toate, pentru o racordare imediată la tot ceea ce înseamnă demnitate, la tot ceea ce înseamnă curaj de a fi astăzi mai bun ca ieri. În dialog cu asemenea idei m-am încumetat să scriu această carte”, a  subliniat Varvara Buzilă.

Potrivit autoarei, este o carte despre un domeniu al sensibilității, dar și a tot ce înseamnă gândire simbolică, obiect simbolic, deoarece această arta tradițională lucrează cel mai bine la codul nostru genetic, în sens cultural.

La rândul său, etnograful Dorina Onică a accentuat că „Arta tradițională din Republica Moldova” este o carte care va contribui la promovarea turismului etnocultural. În context, președintele Uniunii Meșterilor Populari din Moldova, Dumitru Costandachi, a remarcat că această carte este și un omagiu adus tuturor creatorilor de artă tradițională, iar etnograful Andrei Prohin a constatat că lucrarea în cauză este produsul unei vieți întregi consacrate culturii tradiționale.

Albumul „Arta tradițională din Republica Moldova” a apărut cu suportul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în cadrul proiectului de editare a cărții naționale.

Varvara Buzilă s-a născut la 19 noiembrie 1955 în satul Trebujeni, raionul Orhei. A studiat la Facultatea de Jurnalism, Universitatea de Stat din Chișinău (1975-1980). A susținut doctoratul în filologie, specialitatea folclor, la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (1998).

Este autoarea cărților: „Pâinea: aliment şi simbol. Experienţa sacrului”, „Costumul popular din Republica Moldova. Ghid practic”, „Covoare basarabene din patrimoniul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală / Bessarabian carpets. National Museum of Ethnography and Natural History” și a mai multor articole apărute în revistele științifice de profil referitoare la interpretarea semnelor și simbolurilor din cultura tradițională, obiceiuri și eticheta tradițională românească.

În prezent, Varvara Buzilă este membră a comisiei pentru elaborarea şi promovarea dosarului transnaţional de candidatură „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, pentru a fi înscris în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.

Rubrică susţinută de magazinul online www.comenzi.md

Redactor: Angela Barbaiani

Related Posts

Leave a Reply