Cultural Internațional Noutăți

CinePOLSKA – Festivalul Filmului Polonez în Republica Moldova

Filmul nominalizat la premiile Oscar 2020 „Corpus Christi” şi cea mai recentă producţie a renumitei regizoare Agnieszka Holland, „Șarlatanul”, candidatul Cehiei la premiile Oscar 2021, vor putea fi văzute de spectatorii Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA. Festivalul CinePOLSKA este o ocazie unică pentru a vedea cele mai recente filme poloneze premiate la cele mai importante festivaluri din Polonia şi din lume. Filmele prezentate sunt adesea proiectate în avanpremieră în Republica Moldova, iar unele dintre ele pot fi văzute doar în cadrul acestui festival, potrivit comunicatului https://instytutpolski.pl/

Din cauza situaţiei deosebite din acest an, CinePOLSKA va consta în proiecții online pe platforma TIFF Unlimited, între 5 şi 11 noiembrie 2020. Cele patru filme din program vor putea fi vizionate gratuit timp de şapte zile, nefiind necesară obligativitatea înfiinţării unui cont pe platformă. În cadrul festivalului va fi prezentat filmul talentatului regizor Jan Komasa, „Corpus Christi”. Inspirat din fapte reale, el spune povestea unui băiat cu un trecut dificil, care, fascinat de biserica catolică, îmbracă hainele de preot și, în acest rol, ajunge într-o mică comunitate rurală cu numeroasele ei probleme.

„Corpus Christi” a fost candidatul Poloniei la Oscarul din acest an, fiind extrem de apreciat de critici, a câștigat premiul principal, pentru regie, la Festivalul de Film Tribeca din New York, două premii la festivalul de la Veneţia și aproape toate premiile majore (inclusiv pentru regie și scenariu) la cel mai important festival de film din Polonia – Festivalul de Filme Poloneze din Gdynia. Filmul regizorului polonez a fost vizionat de peste 1,5 milioane de spectatori în cinematografele din Polonia.

Festivalul aduce, de asemenea, cel mai nou film al renumitei regizoare Agnieszka Holland, „Șarlatanul”, candidatul Cehiei la premiile Oscar 2021, la categoria Cel mai bun film într-o limbă străină. Holland abordează o istorie din Cehia, unde a studiat la celebra școală de film FAMU. În film ea caută cheia înțelegerii secretului vindecătorului ceh Jan Mikolášek, născut la sfârșitul secolului al XIX-lea și cunoscut drept Znachor. Znachor a devenit foarte celebru în cei peste 60 de ani de activitate. El a tratat artiști, oameni de afaceri, politicieni, dar și săraci. În timpul comunismului a fost considerat dușman al sistemului, dar a fost protejat de Antonín Zápotocký, prim-ministru și președinte al Cehoslovaciei, căruia Mikolášek i-a salvat piciorul de la amputație. După moartea politicianului, vindecătorul și-a pierdut averea și drepturile civile. Premiera mondială a „Șarlatanului” a avut loc în cadrul prestigioasei secțiuni Berlinale Special Gala a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, ediția 70.

„Icar. Legenda lui Mieczysław Kosz” este un film clasic despre genialul pianist de jazz şi compozitor Mieczysław Kosz. Regizorul Maciej Pieprzyca îl urmăreşte pe muzician în ordine non-cronologică, prezentând cele mai importante momente din viaţa lui, într-o biografie extrem de emoţionantă: de la băiatul provenit dintr-o familie săracă, trecând prin momentul pierderii vederii la o vârstă fragedă, până la îndeplinirea, prin propriile forţe, a pasiunii sale pentru pian, pentru ca într-un final să ajungă un pianist redutabil. Rolul principal este jucat cu măiestrie de Dominik Ogrodnik, unul dintre actorii de marcă ai tinerei generaţii, iar muzica este interpretată de remarcabilul pianist de jazz Leszek Możdżer.

„Supernova” este debutul în lungmetraj al regizorului Bartosz Kruhlik. O poveste aparent simplă, în care un cunoscut politician provoacă un accident de circulație, în urma căruia trei oameni se luptă să trăiască, se desfășoară într-un spațiu foarte mic – o bucată dintr-un drum de țară. Cu toate acestea, filmul menține suspansul de la primul până la ultimul minut. Bartosz Kruhlik, a cărui „Supernova” a fost apreciată drept cel mai bun debut în regie la Festivalul de Filme Poloneze din Gdynia în 2019 și care participă în prezent la multe festivaluri internaționale, a fost invitatul festivalului TIFF de la Cluj-Napoca din acest an.

PROGRAMUL CINEPOLSKA PE PLATFORMA TIFF UNLIMITED:

CORPUS CHRISTI / Boże ciało (regia Jan Komasa, 115 min.)

ICAR. LEGENDA LUI MIECZYSŁAW KOSZ / Ikar. Legenda Mietka Kosza (regia Maciej Pieprzyca, 122 min.)

SUPERNOVA (regia Bartosz Kruhlik, 78 min.)

ŞARLATANUL / Szarlatan (regia Agnieszka Holland, 118 min.)

Organizatorul Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA este Institutul Polonez din București împreună cu partenerii săi: Asociația Cineaștilor din Polonia și TIFF Unlimited.

⇒ Proiecțiile de filme din cadrul CinePOLSKA se vor desfășura în perioada 5-11 noiembrie 2020, pe platforma online TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro).

⇒ Filmele vor fi disponibile doar pe teritoriul Republicii Moldova.

⇒ Filmele vor avea subtitrare în limbile română, rusă și engleză, accesibile prin apăsarea butonului CC aflat în colțul din dreapta jos a imaginii cu filmul.

⇒ Toate filmele pot fi văzute gratuit, timp de şapte zile.

Related Posts

Leave a Reply