Cultural Istorie Lansări de carte Noutăți Recomandările cititorilor

Lansare dublă Vasile Ernu la Librăria din Centru

La Librăria din Centru din Chișinău va avea loc lansarea volumelor lui Vasile Ernu Jurnal de la sfârşitul lumii, apărut la Editura Cartier și a ultimului volum din Mica trilogie a marginalilor: Izgoniții, apărut la Editura Polirom. Alături de autor vor participa: Activistul civic Ian Feldman, jurnalista Elena Lewicka-Pahomova şi filozoful Ovidiu Țichindeleanu. 

Jurnal la sfârșitul lumii e o cronică subiectivă la cald, alcătuită din consemnări «facebookiste» ale ultimilor ani din România noilor conflicte ideologice (2014–2018). O nouă formulă de «literatură totală» made in Vasile Ernu. E, de fapt, o abordare eseistică directă a nevrozelor vieții noastre publice, împănată cu digresiuni confesive savuroase, cu reflecții antropologice despre lumea Estului postsovietic și, nu în ultimul rând, despre puterea subversivă a literaturii. O terapie mentală de șoc pentru toate opțiunile ideologice (benefică, indiferent de efectele adverse) care nu ratează aproape nimic important din ce ni se întîmplă în spațiul public. Autorul e, am mai spus-o, un postimperial antihegemonic, a cărui gândire critică neînregimentată provoacă toate taberele; un contrabandist de idei în răspăr care sparge, surâzător, liniile de front; nu un activist subordonat unei ideologii (ca «om de stânga» asumat ce se află), ci un gânditor social independent și un umanist paradoxal, cu o inteligență artistică și o mobilitate intelectuală ieșite din comun. Are în dotare o înțelepciune jucăușă de țadik, o versatilitate bonom-ironică și o știință dezarmantă în a dribla ideile primate. Inclusiv pe cele despre sfârșitul lumii și al istoriei, care se tot amână.
Autorul acestei cărți spunea cândva despre I.L. Caragiale că este cel mai bun scriitor politic al nostru. Eu cred că Ernu – un est-caragialian trecut prin Ilf și Petrov, vecin cu «extremismul de centru» al lui Radu Cosașu – este cel mai bun scriitor politic al literaturii române de azi.” (Paul Cernat)

Sectanţii este saga a unei familii din Bugeac: istoria unor marginali religioşi în Imperiul rus, România Mare şi URSS. Este aventura supravieţuirii unei comunităţi sub multiple forme de represiune: religioase, politice, economice. Bandiţii venea să dea un răspuns personal întrebării: de ce în viaţă un om devine Abel şi altul Cain, ce face ca unul să omoare pe altul? Cum se instituie legea şi mecanismele de educaţie. De ce educaţia în negativ e mai puternică decît cea în pozitiv? Mitul crimei şi legii: totul povestit prin istoria unei relaţii dintre un copil şi un bandit.
Izgoniţii, ultima parte a trilogiei marginalilor, vine să răspundă unei alte teme majore. Tema centrală este una veterotestamentală: lupta dintre cei doi gemeni Iacov şi Esau, fiii patriarhului Isaac. După cum ştiţi, Esau, care conform legii trebuie să devină moştenitorul, pierde tot în faţa lui Iacov care cu ajutorul mamei îi fură binecuvântarea tatălui iar cu un blid de mâncare îi „cumpără drepturile” flămândului Esau. Ce se naşte din acest „furt”? Se naşte primul război civil din istorie, mitul primului război civil. Motto-ul poveştii: „Două neamuri sunt în pântecele tău şi două noroade se vor despărţi la ieşirea din pântecele tău. Unul din noroadele acestea va fi mai tare decât celălalt. Şi cel mai mare va sluji celui mai mic.” „Iată! Locuinţa ta va fi lipsită de grăsimea pământului şi de roua cerului de sus. Vei trăi din sabia ta şi vei sluji fratelui tău, dar, când te vei răscula, vei scutura jugul lui de pe gâtul tău!”
Asta este tema. Povestea este însă cu totul alta. Eroii cărţii repovestesc acest mit fondator al războiului civil printr-o istorie a unei familii de evrei din Chişinău de la început de sec. XX. Este istoria a doi fraţi: Sara şi Aaron. Viaţa şi aventura lor au loc în Imperiul ţarist între 1903 – primul Pogrom cu rezonanţă globală care are loc la Chişinău – şi 1917 – Revoluţia rusă.
Este istoria unui război civil modern, în condiţii total diferite, laice şi radicale. Este istoria frământării lor şi istoria soluţiilor lor la aceste nedreptăţi care li se fac. Ce răspuns dau ei cînd sînt puşi în faţa violenţei şi a „furtului” de drepturi sociale, politice, economice. Avem doi fraţi care dau răspunsuri radical diferite la aceleaşi probleme într-un debut de secol nebun.

Sectanţii a fost distins cu Premiul „Matei Brâncoveanu” pentru Literatură în 2015
Bandiţii a fost distins cu Premiul „Observator cultural” pentru Eseistică/Publicistică în 2017.

Vasile Ernu s-a născut în 1971, în URSS. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea „Al.I. Cuza”, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A activat în cadrul Fundaţiei Idea şi Tranzit şi al editurilor Idea şi Polirom. În ultimii ani a ţinut rubrici de opinie în România Liberă, HotNews, Timpul, Adevărul, Libertatea şi CriticAtac, precum şi rubrici permanente la revistele Noua literatură, Suplimentul de cultură şi Observator cultural.
A debutat cu volumul Născut în URSS (Polirom, 2006, ediţia a II-a, în 2007, ediţia a III-a, în 2010, ediţia a IV-a, în 2013), tradusă în zece limbi. Volumul a fost distins cu Premiul pentru debut al României literare şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. În 2009 publică, la Editura Polirom, volumul Ultimii eretici ai Imperiului, care apare în 2012 la Editura Hacca din Italia. Volumul a primit Premiul Tiuk!, 2009. În 2010 publică (Editura Polirom), împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu, volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc. În 2012 publică (Editura Cartier) volumul Intelighenţia rusă azi. În 2013 publică (Editura Cartier) volumul Sînt un om de stânga. În 2015 publică volumul Sectanţii. Mică trilogie a marginalilor (Editura Polirom, 2015, ediţia a II-a, în 2017). Volumul a fost distins cu Premiul Matei Brâncoveanu pentru Literatura, 2015. În 2016 publică Intelighenţia basarabeană azi. Interviuri, discuții, polemici despre Basarabia de ieri și de azi (Editura Cartier); Bandiţii. Mică trilogie a marginalilor (Editura Polirom, 2016, ediţia a II-a, în 2017). Volumul a fost distins cu Premiul pentru Eseistică/Publicistică al revistei Observator cultural, 2017. În 2018 publică Oameni şi meserii pe cale de dispariţie (Editura Cartier, 2018). Ilustraţii de Veronica Neacşu. În 2019 publică Războiul pisicilor (Editura Cartier, 2019). Ilustraţii de Veronica Neacşu.

Evenimentul va avea loc Marți, 3 decembrie, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău. Detalii www.cartier.md 

Related Posts

Leave a Reply