Cultural Divers Noutăți

Naistul Gheorghe Zamfir revine la Chişinău. Concert prilejuit de consemnarea a 50 de ani de la fondarea Orchestrei Naționale de muzică populară „Lăutarii”

În data de 05 martie 2020 cu începere de la orele 18.00, la Palatul Național „Nicolae Sulac” din Chișinău va avea loc un concert prilejuit de consemnarea a 50 de ani de la fondarea Orchestrei Naționale de muzică populară „Lăutarii” din Chișinău, transmite icr.ro

Spectacolul muzical include un recital al maestrului Gheorghe Zamfir -regele naiului, împreună cu orchestra „Lăutarii” dirijată de cunoscutul violonist Nicolae Botgros. Această colaborare, s-a soldat pe parcursul anilor, cu realizarea unor proiecte de excepție, prezentate pe ambele maluri ale Prutului. Maestrul Gheorghe Zamfir va interpreta la nai un amplu repertoriu de muzică populară și clasică.

Gheorghe Zamfir este autor a peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental şi simfonic. A vândut peste 120 de milioane de discuri în întreaga lume, are peste 185 de albume înregistrate şi peste 120 de discuri de aur şi de platină (dintre care patru discuri de aur în Africa de Sud, patru discuri de platină în Noua Zeelandă, patru discuri de aur în Australia, 15 discuri de platină în Canada), alături de nenumărate distincţii internaţionale. A colaborat cu artişti și formații de renume precum James Last, Lawrence Foster, British Chamber Orchestra, Quartet Oxford, Nicolae Licareț, Marcel Cellier, Eugen Sârbu, Diane Bish, Seiji Ozawa, André Rieu, Richard Clayderman, Andrea Bocelli etc.

Orchestra Naţională de muzică populară „Lăutarii” a fost fondată în anul 1970 de interpretul Nicolae Sulac, dirijori fiind compozitorul şi violonistul Mircea Oţel și trompetistul Gheorghe Usaci. În anul 1978 conducerea orchestrei „Lăutarii” a fost preluată de violonistul Nicolae Botgros. Orchestra, formată din muzicieni care cântă la nai, fluier, vioara, violoncel, bas, tobe şi alte instrumente muzicale populare, a susţinut mii de spectacole de mare rezonanţă în România și Republica Moldova, dar şi pe cele mai prestigioase scene din lume: Grecia, Italia, Germania, Franţa, Turcia, Danemarca, SUA, Austria, Mongolia şi alte ţări. A participat la „Tele Revelion”, pe scenele Festivalurilor „Cerbul de Aur” de la Braşov – 5 ediţii, şi la cel de la Mamaia – 4 ediţii, transmise în direct pe canalul România Internaţional etc. Orchestrei de muzică populară „Lăutarii” dirijată de Nicolae Botgros, prin decret prezidenţial i s-a conferit titlul onorific „Orchestră Naţională”.

Accesul publicului la eveniment se face pe bază de bilet.

Related Posts

Leave a Reply