Noutăți Noutăți editoriale Recomandările cititorilor

Editura Știința anunță apariția editorială: Ion Mureșan. Izgonirea din poezie

Editura Ştiinţa anunţă o nouă apariţie editorială, Izgonirea din poezie de Ion Mureşan. Autorul volumului este poetul exponenţial al generaţiei optzeciste româneşti, „cel mai important, şi cel mai valoros poet român de la finele veacului trecut şi de la începutul celui de acum.” (Al. Cistelecan). În el se îmbină magistral şi dramatic dilemele existenţiale şi expresionismul, ca mesaj estetic. Deşi el este autorul antologicului text „Poemul care nu poate fi înţeles”, mesajul său este limpede, plasat în cotidianul imediat, dar şi esenţializat precum licorile distilate.

Ion Mureşan reprezintă cazul rar când poetul este apreciat atât de critica literară cea mai exigentă, cât şi, deopotrivă, de cititorul de poezie (şi nu doar de cititorul experimentat, competent şi eficient, ci şi de lectorul inocent, care până la Mureşan încă nu a descoperit fascinaţia textului poetic). Altfel spus, el este în acelaşi timp poetul prezentului imediat şi al viitorului, întrevăzut doar virtual-ipotetic, pe care pariază critica de întâmpinare. Laureat al prestigiosului Premiu Naţional „Mihai Eminescu”, Ion Mureşan este, în acelaşi timp, autorul cel mai exigent, editând până acum doar trei volume de poezie originală (plus cam tot atâtea antologii de autor, dacă o socotim şi pe aceasta, pe care o prezentăm).

Volumul de faţă, care apare în colecţia „Antologia unui autor”, oferă o selecţie reprezentativă din cele trei volume poetice originale ale autorului (Cartea de iarnă (1981), Poemul care nu poate fi înțeles (1993), cartea Alcool (2010).

Cartea, apărută recent la Editura Ştiinţa, este destinată studenţilor, profesorilor şi cercetătorilor interesaţi de poezia română contemporană, dar ea se adresează şi unui public larg, iubitor de poezie autentică.

Related Posts

Leave a Reply