Noutăți editoriale O carte pe zi

Cartea zilei: Patria, de Fernando Aramburu

Fernando Aramburu s-a născut în San Sebastián, Spania, în 1959. A absolvit filologia spaniolă, ca mai apoi să fie lector de limbă spaniolă în Germania începând cu anul 1985. Romanul său din 2006, Fuegos con limón, a descris experiențele sale din tinerețe în Grupul CLOC de Arte e Desarte, un grup suprarealist, care a publicat o revistă între 1978 și 1981. Scriitorul a câștigat Premiul Tusquets de Novela în 2011 pentru romanul său Años lentos și Premiul Biblioteca Breve în 2015 pentru Ávidas pretensiones. Este considerat printre cei mai importanți scriitori spanioli contemporani, alături de romancieri precum Arturo Pérez-Reverte, Andrés Pascual și Eduardo Mendoza, toți incluși în așa-numita Noua naraţiune spaniolă.

Despre romanul Patria editorii ne dezvăluie: „În ziua în care ETA anunță încetarea acțiunilor armate, Bittori se duce la mormântul soțului ei, Txato, asasinat de teroriștii basci, ca să-i spună că se va întoarce definitiv acasă, în sat. Dar va putea ea să conviețuiască din nou cu cei care, departe de a-și asuma vreo vină, culpabilizează și resping familia victimei? Va afla vreodată cu certitudine cine a fost cel care i-a ucis soțul? Prezența lui Bittori are un efect răscolitor asupra celor din sat și mai ales asupra lui Miren, prietena ei de o viață, al cărei fiu, Joxe Mari, este închis pentru terorism și acuzat de fapte care alimentează cele mai negre gânduri ale lui Bittori“. Structurat în secțiuni scurte care pun lumina, pe rând, asupra fiecăruia dintre numeroasele personaje, a căror evoluție este urmărită pe parcursul a mai mult de două decenii, romanul Patria dezvăluie cu o tehnică strălucită dilemele morale cu care se confruntă cele două familii. Atingând doar în măsura strict necesară contextul istoric al faptelor, Aramburu se concentrează mai ales pe complexitatea psihologică a personajelor.

Aclamat pe plan internațional, romanul lui Fernando Aramburu evocă istoricul nesoluționat al violențelor terorismului basc tiran spus într-o relatare fictivă a unor fapte care au distrus vieți, lansând astfel o dezbatere asupra adevărului istoric și asupra reconcilierii.

„Complex și provocator… etalând o dinamică sofisticată, asemenea unei maree, care, cu fiecare flux și reflux, lasă noi indicii în nisip.“ subliniază criticii de la The Washington Post. „Un roman plin de forță care își revendică rolul de relatare ficțională definitivă asupra tulburărilor din Țara Bascilor… Aramburu țese cu măiestrie poveștile în capitole scurte, percutante, care îl poartă pe cititor înainte și înapoi, în timp.“ The Economist.

Cartea poate fi găsită pe www.litera.md sau www.elefant.md

Related Posts

Leave a Reply