Cultural Noutăți

Universitatea de Stat din Moldova a inaugurat un muzeu în memoria scriitorului Nicolae Dabija

În ziua nașterii scriitorului Nicolae Dabija, Universitatea de Stat din Moldova (USM) și Biserica „Întâmpinarea Domnului” au organizat ceremonia de comemorare a marelui poet și publicist, potrivit comunicatului USM.

La eveniment au participat: rectorul Universității de Stat din Moldova, conf. univ., dr., Igor Șarov; președintele Academiei de Științe a Moldovei, academicianul Ion Tighineanu; academicianul Mihai Cimpoi; poetul, scriitorul și dramaturgul Iulian Filip; reprezentanții Facultății de Litere a USM; membrii familiei lui Nicolae Dabija; oaspeți din România și studenți.

Rectorul USM, conf. univ., dr., Igor Șarov a menționat că evenimentul de astăzi reprezintă un tribut adus memoriei lui Nicolae Dabija, care era nelipsit de la evenimentele culturale, conferințele științifice, întâlnirile cu elevii și studenții știa cum să ajungă la sufletul fiecărui interlocutor cu vorba-i părintească. „Este datoria noastră a tuturor să păstrăm vie memoria neobositului Nicolae Dabija, care a trudit întreaga viață întru apărarea și promovarea valorilor noastre identitare.”

Președintele Academiei de Științe a Moldovei, academicianul Ion Tighineanu a afirmat că maestrul Nicolae Dabija a fost un străjer al Basarabiei asupra valorile noastre tradiționale și morale la intersecția a două secole și a două lumi, arma lui fiind cuvântul.

Scriitorul Iulian Filip a subliniat că Nicolae Dabija a fost și continuă să fie un adevărat ambasador al culturii creând zeci și sute de punți între cultura noastră și culturile altor popoare prin opera sa. Cadrele didactice ale Facultății de Litere au vorbit despre activitatea lui Nicolae Dabija și anume: romanul lui Nicolae Dabija între Eros și Thanatos, prietenia dintre criticul literar acad. Mihail Dolgan și poetul tribun Nicolae Dabija etc. Preotul Bisericii „Întâmpinarea Domnului” a Universității de Stat din Moldova, Octavian Moșin a oficiat slujba de pomenire pentru Nicolae Dabija. Evenimentul a continuat cu inaugurarea unui muzeu în memoria lui Nicolae Dabija, în cadrul căruia, cu ajutorul membrilor familiei și ai reprezentanților bibliotecii universitare sunt expuse fotografii ale maestrului precum și principalele distincții, diplome, medalii etc. Iar copiii din centrele de plasament din capitală au prezentat un recital de poezie.

Prezent la eveniment, academicianul Mihai Cimpoi a donat muzeului nou creat primul grupaj de versuri ale lui Nicolae Dabija și cartea de amintiri „Acest fulger care am fost” , antologie de Mihai Chiriac susținută de primăria Dumbrăveni.

Nicolae Dabija s-a născut în s. Codreni, r-nul Cimișlia. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. A debutat în literatură cu placheta de versuri „Ochiul al treilea” (1975). Pe parcursul anilor 1972-1975 a fost redactor la Televiziunea Naţională, din 1975 până în 1984 – şef de secţie la revista de literatură „Nistru”; apoi în anii 1984-1986 redactor-şef la revista tineretului de creaţie „Orizontul”, iar din 1986 – redactor-şef al săptămânalului „Literatura şi Arta”. A colaborat activ cu studioul „Moldova-film” în calitate de scenarist şi traducător al scenariilor la dublarea filmelor.

Sursa: www.usm.md

Related Posts