Cultural Noutăți

Evenimentele desfășurate în cadrul festivalului „Zilele Creangă”

Cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului „Zilele Creangă”, care se va desfăşura până la 4 martie la Chişinău, Iaşi, Târgu-Neamţ și Pipirig, a început la Liceul de creativitate și inventică „Prometeu” din capitala R. Moldova, unde a avut loc spectacolul „În așteptarea poveștilor”, prezentat de elevii instituţiei, informează MOLDPRES.

La Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei s-a desfăşurat conferința științifică „Opera lui Ion Creangă în contemporaneitate”, cu participarea cercetătorilor din R. Moldova și România, iar la Liceul Teoretic „Ion Creangă” a avut loc Gala laureaților Festivalului şcolar „Ion Creangă cu neamuri”.

Programul a continuat la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” (strada Şciusev, 65) cu concursul povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să vorbim”, ediția a II-a, la care au participat elevi din clasele a III-IX-a. 

Programul este organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei, liceele „Ion Creangă” și „Prometeu”, primăriile Iași, Târgu-Neamț și Pipirig, Consiliul Județean Neamț, Muzeul Literaturii Române din Iaşi şi alte instituţii.

Ion Creangă s-a născut la 1 martie 1837, în Humuleşti, România. Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române, mai ales datorită operei sale autobiografice „Amintiri din copilărie”. S-a stins din viaţă pe data de 31 decembrie 1889. Ion Creangă a fost înmormântat la 2 ianuarie 1890 la cimitirul „Eternitatea” din Iași.

Related Posts

Leave a Reply