Divers Noutăți

Caricaturistul Valeriu Curtu a vernisat o expoziție la Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu”

O expoziție personală de caricatură și grafică a artistului plastic Valeriu Curtu, stabilit în Germania, a fost vernisată astăzi la Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” din capitală, informează MOLDPRES.

Expoziția cuprinde 47 de lucrări, realizate de caricaturist de-a lungul anilor.

Solicitat de agenție, vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Ghenadie Jalbă, a menționat că Valeriu Curtu este unul dintre cei mai reprezentativi caricaturiști, cunoscut în mai multe țări ale lumii. ”Artistul are în palmaresul său peste 100 de premii internaționale, inclusiv 20 de premii întâi”, a precizat Ghenadie Jalbă.

Valeriu Curtu s-a născut la 24 aprilie 1956, în orașul Ungheni. A absolvit Școala de Arte Plastice ”A. Plămădeală” din Chișinău și, în 1982 – Institutul de Cinematografie din Moscova (VGIK), secția animație. A colaborat cu studiourile ”Soiuzmultfilm” (Moscova) și ”Moldova-film” (Chișinău). În 1987 și-a încheiat studiile la Cursurile Superioare de Cinematografie (Goskino) din Moscova. Ca scenarist și regizor a produs șapte filme cu desene animate, iar în calitate de pictor-scenograf a asigurat apariția a două filme la Studioul ”Buciumul”. În același timp, a continuat să-și publice caricaturile în reviste și ziare din Europa: ”Krokodil” (Moscova), ”Eulenspiegel” (Germania), ”Urzica”, ”România Liberă”, ”Flacăra”, ”Rebus” (România), ”Chipăruș”, ”Vocea Poporului” (Chișinău).

În 1994 s-a stabilit la Berlin, Germania. Împreună cu soția, care este colegă de breaslă, a înființat propria galerie Kurtukunst, dar și a colaborat cu diverse ziare și reviste din Germania:”Bild am Sontag”, ”Partner”, ”Gartenfreund”, ”Stifting Warentest”, ”Europa-Express” (pictor-șef). Pe parcursul întregii sale activități de creație, Valeriu Curtu a participat la numeroase concursuri și festivaluri de caricatură. A fost distins cu peste o sută de premii, medalii și diplome, 20 dintre acestea fiind pentru primul loc.

Expoziția va fi deschisă până la 23 aprilie.

Related Posts

Leave a Reply