Noutăți

La Chișinău a fost inaugurat Muzeul Cărții

Un muzeu al cărții a fost inaugurat astăzi la Biblioteca Națională. Drept bază pentru crearea acestui muzeu sunt colecțiile speciale din Secția Carte Veche și Rară, care în prezent constituie peste 30 de mii de documente. Cea mai veche carte din colecțiile sus-numite este cea intitulată ”Categoria lui Aristotel”, apărută în Veneția în anul 1551, informează MOLDPRES.

Potrivit directorului BNRM, prin deschiderea Muzeului Cărții, Biblioteca Națională tinde să realizeze următoarele obiective: diversificarea formelor de promovare și comunicare a patrimoniului, scoaterea din anonimat a moștenirii culturale milenare scrise, accesul fără restricții la documentele patrimoniale, sensibilizarea opiniei publice asupra cărții ca cel mai important fenomen al culturii și științei istorice pentru o societate durabilă, includerea Muzeului Cărții în circuitul turistic național. ”Suntem convinși că Muzeul Cărții va contribui la revigorarea memoriei colective a societății moderne”, a accentuat Elena Pintilei.

În prezent, colecţia Bibliotecii Naționale cuprinde circa 2,6 milioane de unităţi materiale, în cele mai răspândite limbi. Anual, colecţia Bibliotecii este completată cu aproximativ 16 mii de documente noi. Biblioteca dispune de manuscrise, cărţi, ziare, reviste, reproduceri, stampe şi desene, afişe, cărţi poştale, fotografii, hărţi, partituri muzicale, discuri, casete, filme, microformate etc., pentru amplasarea cărora este nevoie de un spaţiu pe rafturi de peste 32 km. Biblioteca Națională recepţionează în fiecare an, prin schimbul internaţional de publicaţii, circa o mie de documente. Dacă zilnic veţi citi cinci publicaţii din Biblioteca Națională, atunci, pentru a lua cunoştinţă cu întreaga ei colecţie, veţi avea nevoie de mai bine de 2000 de ani.

Sursa foto ipn.md

Related Posts

Leave a Reply